ПРИЈАВЕ ЗА "НАЈДОМАЋИНА 2024“ Александар је господин ратар, инжењер који на 90 хектара земље узгаја житарице и заљубљеник је у механизацију

Газдинство Летића се налази у Кисачу. Са родитељима и братом Александар обрађује 90хектара земље на којој узгаја житарице – кукуруз, соју и пшеницу. Има најсавременију механизацију, користи нове технологије и стално уводи нове у ратарску производњу.
a
Фото: Youtube Prinscreen / Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika

– Имам 30 година,инжењер сам пољопривредне технике, механизације и пета сам генерација пољопривредника у нашем газдинству. За пољопривреду сам се одлучио јер је то породичан посао према коме гајим поштовање и љубав. Највећа мотивација ми је што држава препознаје младе пољопривреднике и потребу за савременом механизацијом која нам олакшава рад. У домаћинству је нас седморо и сви доприносимо ратарској производњи.

Пољопривреда је једини извор прихода за породицу Летић и зато Александар с поносом истиче да је последњих година обновио доста механизације. Купили су нов трактор, заменили прикључне машине за основну и допунску обраду, као и за заштиту усева на парцелама.

– Највећа иновација је систем аутоматског навођења, такозвана навигација. Још много може да се унапређује па бих, за случај да победим на овом конкурсу новац уложио у машински парк. Заменио бих расипач минералног ђубрива са варијабилном апликацијом. План је у наредних 5 до 10 година и набавка квалитетне, модерне сејалице – одлучно и зналачки објашњава Александар своје разлоге за пријављивање на овогодишњи конкурс за избор „Најдомаћина 24“.

Пројекат се организује уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Привредне коморе Србије, а Блиц ће као медијски партнер окупити најрелевантије стручњаке и званичнике агро сектора и спојити их са најбољих српским пољопривредницима.

Фото: Youtube Prinscreen / Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika

Најбољи пољопривредник Србије бираће се и ове године. Пријаве за "Најдомаћина 2024" почеле су 1. марта, а трајаће све до 30. септембра 2024.

Укупан овогодишњи наградни фонд износиће више од 9.000.000 динара, од чега ће 7.000.000 динара бити новчне награде док је 2.000.00 динара вредност робних награда- 50 тона вештачког ђубрива које излагачима на караванима донира партнер пројекта Промист.

Пољопривредни караван ће ове године обићи више од 10 градова широм Србије.

Пријављени ће се рангирати у 5 категорија: ратарство, сточарство, повртарство, воћарство и органска производња, а Најбољи домаћин Србије ће бити награђен са чак 2.000.000 динара за даља улагања, док ће по двоје најбољих у свакој од категорија освојити сваки по пола милиона динара.

Поред ваших пријава релевантан жири ће користити и јасно дефинисане критеријуме да издвоји најбоља пољопривредна газдинстава у Србији, од којих ће након тога издвојити топ листе.

Дневник/Блиц

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести