СТОЧАРИ О ДРЖАВНИМ ПОДСТИЦАЈИМА И ИЗВОЗУ Ево које ће земље куповати нашу јунетину

Број товних крава, телади и јуница достигао је скоро 25.000 грла и постоје добри изгледи да, уз помоћ државних мера, броји и више од 50.000 грла.
а
Фото: Dnevnik.rs

Разлог за дупло већи сточни фонд у овој грани говедарства сточари виде у знатној државној подршци, повећању премија са 40.000 на 50.000 динара, премије за тов на 22.000 динара и за јунице које остају на фарми од 100.000 до 150.000 динара .

- Министарство пољопривреде од 2009. године учинило је ову грану примарном и убрзо ће бити најуспешнија у региону - казао је председник Удружења одгајивача товних раса говеда и товљача „Касум” Тибора Берзе. Напоменуо је да „Касум” тражи  хитну интервенцију надлежних служби и државне администрације, јер локалне самоуправе, попут општина Чока, Кикинда, Сента, Бела Црква, Ковин, Зрењанин... не поштују Закон о пашњацима, због чега сторачи немају могућност да их користе на прави начин.

50.000 грла товних крава, јуница и телади могли би да имамо у догледно време

О овим темама причало се недавно на састанку Удружења одгајивача товних раса говеда и товљача „Касум”, уприличеном у Утринама у општини Ада, где је био присутан и помоћник министарке за пољопривреду Јелене Танасковић др Ненад Катанић.

Том приликом изнете су и примедбе на рачун појединих државних служби, од којих се тражи заштита ове гране сточарства.

Речено је да се прећуткује увоз телади за тов без карантина, да за још 1.000 грла товних раса нису исплаћене премије, нити за органску производњу у говедарству за прошлу годину.

Фото: Dnevnik.rs

Примећено је да у сектору сточарства Министарство пољопривреде испољава нестручност и повлађује разним протестима, што ову грану поново гура у нестабилност.


Недостаје управа за сточарство

Сточари су приметили да недостаје управа за сточарство, нови закон о сточарству, говедарству, ветерини, а да се касни у изради нове стратегије пољопривреде.

Удружење је донело одлуку да уђу у Групацију за сточарство Привредне коморе Србије. - Чланством у групацији фармери постају део привредног система и имају могућност за широку активност, могу да сугеришу решења за системска питања према креаторима аграрне политике и институцијама власти.


Председник Удружења „Агропрофит” Чедомор Кецо изнео је мишљење да је наша реалност извоз у Кину смрзнутог јунећег меса, а свежег у Италију и Грчку.

- На тржиште у Турској више не треба да се рачуна. Сведоци смо и да је ЕУ оптеретила купце нашег меса високом царином и да зато нисмо конкурентни. Ако би се вратили на тржиште Грчке, која сада купује месо удаљено од 3.000 до 8.000 километара, имали бисмо солидну продају и добру цену – казао је Кецо и навео да Удружење о томе има припремљен разговор са новом Владом .

Истакао је да Удружење има продајне цене јунећег меса у 94 земље и да је на основу тих података дошло и до података да би се са ценом живе јунади од 3,20 до 3,30 евра по килограму кланичари уклопили у извоз, јер је јунетина у Грчкој 12,20 евра по килограму. - Продајна цена јунећег меса бута без кости у Италији је 2.017 динара килограм, у Грчкој 1.429 динара, Албанији 1.276, Египту 1.212 дин/кг, а интересантан је и Израел јер тамо килогрма јунетине стаје1.902 динара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести