Соса: Приоритет су јавна предузећа

БЕОГРАД: За четири дана у Србију стиже Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) да би са представницима владе урадили седму ревизију аранжмана са том финансијском институцијом, а приоритет ће бити реформа јавних предузећа, рекао је за Радио телевизију Србије стални представник ММФ у Србији Себастијан Соса.
sosa, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Према његовим речима, раст плата и пензија неће бити на дневном реду ове контроле, већ ће то бити тема за наредну мисију, јер је пракса да се о томе разговара у склопу припрема за прављење буџета.

Соса каже да предстојећа посета има два циља - први је да се са званичницима Србије разговара о дугорочним циљевима, приоритетима и изазовима, што је пракса са сваком земљом чланицом Фонда и такви разговори се воде сваке друге године.

Други циљ предстојеће посете је нова контрола аранжмана и извештај у вези са тим шта је урађено у програму са Србијом. То ће бити наша седма ревизија, последња је била у децембру прошле године, а у контроле долазимо сваких шест месеци. Ово ће бити контрола осам месеци уочи краја аранжмана.

"Разговараћемо о примени програма, оствареном напретку и направићемо план шта је потребно још да се уради убудуће", наводи Соса.

Он је истакао да је реформа јавних предузећа приоритет у постојећем програму са Србијом, који подржава ММФ.

"Сматрамо да Србији реформа јавних предузећа мора да буде јасан приоритет уколико жели да оствари потпуни напредак у оном што чини у последње две године и уколико жели да заврши реформе", рекао је Соса. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести