ТРЖИШТЕ СРБИЈЕ ПРАТИ ТРЕНДОВЕ Електрични аутомобили све траженији

У Европи електрична возила износе 14 одсто свих возила купљених на лизинг, а код нас је тај број још мали али пошто интересовање расте, за очекивати је да и ми за годину, две достигнемо тај проценат, изјавио је председник Асоцијације лизинг компанија (АЛЦС) Србије Бојан Врачевић.
a
Фото: Pixabay.com

Он је за Танјуг рекао да су електрична возила први и најдиректнији начин на који лизинг подржава зелену транзицију.

- Реч је, пре свега, о путничким, али и лаким теретним возилима, где ми финансирамо да клијенти могу да дођу до средстава да набаве та возила. Додатни начин подршке јесте подршка развоју инфраструктуре, пошто ми финансирамо и набавку пуњача за електрична возила - рекао је он.

Додао је да се финансира и производња, као што су соларни панели, али се дају и пакети у којима клијенти могу да добију лизинг за соларни панел, за пуњач и за аутомобил. Према његовим речима, осим ове директне подршке, даје се и индиректна подршка, која подразумева помоћ у прибављању јефтинијих извора финансирања.

- То радимо како би камате за ове пројекте биле ниже или да обезбедимо грантове, рецимо, да од међународних кредитних институција добијемо изворе који би подразумевали 10 или 20 одсто бесповратних средстава које клијенти добијају као подршку својој инвестицији - истакао је он. На конференцији (АЛЦС), која се одржава у Привредној комори Србије, разговара се и о дигитализацији у овој области па је речено да ће, у наредне две до три године, чак једна трећина уговора бити делимично или у потпуности дигитална.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести