Бранкова награда Срђану Гагићу

Жири за доделу Бранкове награде Друштва књижевника Војводине, која се у Сремским Карловцима уручује у оквиру Међународног новосадског књижевног фестивала,

 у саставу Владимир Гвозден, Драгана В. Тодоресков и Стеван Брадић, председник жирија, одлучио је да се 56. Бранкова награда додели песнику Срђану Гагићу за књигу “Деца у излогу” (ЈУ Ратковићеве вечери поезије, Бијело Поље, 2015).

Срђан Гагић је рођен 1988. године у Босанском Новом. Апсолвент је Српске књижевности са општом књижевношћу на Филолошком факултету у Београду. Члан је уредништва студентског славистичког часописа Балкан Експрес у Загребу. Живи у Београду. Његова прва збирка песама “Деца у излогу” представља најснажнији глас прошлогодишње продукције, глас који је релативно јасно артикулисан и позициониран у времену и простору у коме се јавио, сматра жири. Гагић обрађује теме порекла, фикције, љубави и номадизма. Његов језик је напрегнут и прецизан, на граници између рефлексије и метафорике, често полемичан и скептичан, што су карактеристике неопходне у модерном изразу који претентује на било какву делотворност.

Поред тога, каже се у образложењу жирија, Гагић показује значајну историјску свест о тренуку у коме се налазимо и у коме се различитим стратегијама врши конструисање и контролисање популације, а која у крајњем представља и његову читалачку публику. Он зато улази у двоструки дијалог, са једне стране обраћа се управо овим наративима моћи (медијским, економским, политичким, идеолошким), као граничним стражарима који одређују домет и досег кретања свести појединаца, супротстављајући им се тако што доводи у питање њихове претпоставке и покушава да пронађе процепе у њиховој логици. Са друге стране свој глас упућује самим читаоцима у покушају да их песничким стратегијама и појмовима макар мало измести из територије која им је задата као „природна“.

К. Р.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести