Додељена међународна награда Бранко Радичевић

Овогодишња међународна песничка награда ''Бранко Радичевић'' припала је угледном немачком песнику Јиргену Израелу, једногласно је одлучио жири Бранковог кола у саставу: Ненад Грујичић, Стеван Тонтић и Мићо Савановић. 
Jirgen Izrael.jpg
Фото: приватна архива

Јирген Израел (1944, Херниц у Горњој Лужици) је песник препознатљивог и респектабилног израза. У збиркама „Новембарско сунце“ (Лајпциг, 1988), „Пријатељство“ (Лајпциг, 2003), „Домовина за леђима“ (Берлин, 2004), „Читанка 94“ (Берлин, 2012), као и песмама расутим по часописима, панорамама и антологијама, Јирген Израел је песник продубљеног уметничког и животног искуства, које се, с отвореним духовним видиком, најчешће изражава средствима суздржаног лиризма, далеко од сваке песничке моде, медијски преферираних трендова и агресивног саморекламерства, наводи се у образложењу жирија.

"Јирген Израел негује једну врсту егзистенцијално засноване а духовно инспирисане и усмерене поезије у којој се постављају питања о смислу живота, о љубави и пријатељству, вери и нади, о божанском и демонском у савременом свету. Песник при томе не избегава противречја и парадоксе, али остаје у хоризонту обећаног озарења и искупљења које нам нуди традиција хуманизма и изворно Христово учење. При свему томе, Јирген Израел често води поетски дијалог са великим претходницима, својим узорима (као што су Паул Целан и Петер Хухел) и савременицима (попут Адолфа Ендлера, Волфганга Хилбига, Курта Драверта или Увеа Колбеа), настојећи да посведочи вредност неког заједничког или подударног животног искуства, идеју или дилему, које нису само његове. Већину песама написао је у слободном стиху, али му ни везани није стран. Поред песничких дела, Израел је објавио и две књиге есеја, те дневник о свом једногодишњем боравку у Трансилванији", пише у образложењу жирија.

Међународна награда ''Бранко Радичевић'' свечано ће бити уручена Јиргену Израелу, у најстаријој српској гимназији, на 46. Бранковом колу, које ће трајати од 8. до 18. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду. Том приликом биће промовисана, и за ову прилику штампана у издању Бранковога кола, као облик награде, књига изабраних песама Јиргена Израела у препеву Стевана Тонтића.

Н.П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести