Eнес Халиловић: Писац је незамислив без стрпљења

Литерарна награда „Меша Селимовић„ коју додељује Компанија “Новости”, за 2014. годину припала је убедљивом победом од 22 гласа Енесу Халиловићу за песничку збирку „Зидови” у издању

“Албатрос плуса” из Београда. За ову књигу гласала су 22 члана, а Халиловић је 27. лауреат,  саопштио је јуче у Вуковој задужбини новинар Културне рубрике листа „Вечерње новости” Драган Богутовић .

У овогодишњем Великом жирију „Вечерњих новости” за књигу године учестовало је 49 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара,  различитих генерација и књижевних поетика. Чланови жирија су из  Београда, Новог Сада, Ниша, Смедерева, Крушевца, Крагујевца, Младеновца, Бањалуке, Бијељине, Новог Пазара, Зрењанина, Сомбора, Суботице, Вршца, Јагодине и Мокрина. Они су ове године  предложили 85 књига, односно писаца.

Сваки члан жирија могао је да издвоји пет књига свих жанрова, из пера савремених домаћих аутора објављених у 2014. уз кратко образложење. Правила не дозвољавају да исти писац награду  добије два пута. До победника се стиже на једноставан начин - збрајањем гласова. Од до сада награђених књига, Халиловићеви „Зидови” су 11. песничка збирка овенчана „Мешином” наградом.

Гласове за награђено дело дали су: Милош Петровић, Слађана Илић, Валентина Хамовић, Александар Б. Лаковић, Бојана Стојановић Пантовић, Зоран Богнар, Гордана Влаховић, Александар Костадиновић, Александра Петровић, Драгана В. Тодоресков, Часлав Николић, Саша Радојчић, Радмила Лотина, Душан Стојковић, Драган Бошковић, Јасмина Тонић, Валентина Питулић, Марија Васић Каначки, Зоран М. Мандић, Шефкет Крцић, Татјана Лазаревић Милошевић и Небојша Лазић.

На другом месту је такође књига стихова  „Сведочење” Николе Вујчиће (НБ „Стефан Првовенчани”) са 14 гласова. На трећем месту је „Једро наде „Николе Маловића (“Лагуна”) са 12 гласова, док су четврто поделиле књиге „Кућа сећања и заборава” Филипан Давида (“Лагуна”) и „Српска култура 1900-1950„, Петра Пијановића (“Службени гласник”) са по 11 гласова. Пето место је припало Весни Капор са књигом „По сећању се хода као по месечини” са 10 гласова.

Енес Халиловић (1977) који је на проглашење победника допутовао из Новог Пазара где живи, изјавио је да је стрпљење боље од свега на овом свету. И додао да нема тога посла у којем стрпљење игра тако важну улогу као у писању. Писање, то је дуго посматрање, мишљење, дуго седење, редиговање, скапавање над текстом. Без стрпљења писац је незамислив, истакао је лауреат.

Халиловић је  подсетио да је и Меша Селимовић писао о зиду, иза кога бије курдет-сат, незаустављив ход судбине. Савремени човек јесте заробљен, али не само физичким зидовима. Широм света владају црне идеологије, јефтина забава, површност и понајвише себичност; све то данашњег човека чини заробљеником који је сведен на простог потрошача.Тешко је онима који не читају, а још је теже онима који читају”, закључио је песник који је бројним наградама сада прикључио и једну од најцењенијих.

Награда која се састоји од повеље, рељефа са ликом Меше Селимовића и новчаног износа, Енесу Халиловићу биће уручена почетком  марта у Народном позоришту.

Радмила Лотина

 

Лауреат за “Дневник”: Поезија је жилава творевина

- Срећан сам и задовољан што су из великог жирија за награду “Меша Селимовић”, 22 члана гласала за моју књигу стихова - рекао је за наш лист Енес Халиловић. - Надам се да су били у праву. Јер свака књига, па и моја, треба да прође тест времена, па ће се тек за неколико деценија знати да ли је то што пишем вредно и трајно. Мислим да су књижевне награде добре и за аутора и за књигу, јер осветљавају стваралачки труд, скрећу пажњу на творевине духа, а поезија јесте и увек ће бити највиша духовна дисциплина. Многи су прорицали да ће поезија нестати у времену информатичких технологија и свеопште доминације индустрије забаве. То се није догодило и никада неће, јер је поезија жилава творевина.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести