Феномен Елвис: Легенда живи

Краљ рокенрола, звезда чије име и данас доноси више милиона долара годишње, чувени Елвис Присли, рођен је 8. јануара пре 80 година. Његови обожаваоци обележили су ову годишњицу у Мемфису

уз рођенданску торту, филмове и аукцију његове прве возачке дозволе и прве плоче.

Иако је умро 1977, Присли је и даље један од најпродаванијих уметника свих времена који и данас заслужује титулу краља рока.

Рођен је у Тупелу, Мисисипи, 1935. године, а као тинејyер се са родитељима преселио у Мемфис. Музичку каријеру је почео када је власник „Сан рекордса” Сем Филипс, жељан да ширем аудиторијуму приближи звук афроамеричке музике, видео у Прислију потенцијал да то оствари.

У пратњи гитаристе Скотија Мура и басисте Била Блека, Елвис је један од зачетника рокабилија, убрзаног споја кантрија и Р&Б.

“РЦА виктор” је са њим потписала уговор по које је пуковник Том Паркер био његов менаyер следеће две деценије. Његов први сингл за ту издавачку кућу, „Хартбрејк хотел”, изашао је у јануару 1956. и одмах је постао хит број један.

Постао је водећа фигура новог рокенрол звука са више јавних појава на телевизији и великих хитова. Његов начин извођења и енергични покрети учинили су га једним од најпопуларнијих извођача, али и најконтроверзнијих.

Присли се, поред музике, бавио и глумом и углавном је играо у музичким филмовима осредње вредности, али с насловним песмама које су редовно постајале хит.

У периоду од 1957. до 1966. Присли се налазио на листи десет најкомерцијалнијих америчких глумаца. Његов утицај је видљив и на друге музичаре од Битлса, па до Yастина Бибера.

- У његовом гласу могао се чути глас Дина Мартина, као и кантри музика - изјавио је музичар Били Лојд.

Гитариста Харолд Бредли, који је свирао у многим Прислијевим песмама, сећа га се као сјајног момка са огромним утицајем.

Године 1977. Присли је доживео срчани удар, али није променио свој начин живота, и убрзо после тога пао је у дубоку кому због прекомерне употребе дроге. Доктори су покушали да му спасу живот, али нису успели.

Елвис је још за живота постао легенда. За двадесетак година рада, објавио је 97 плоча, а на врховима топ-листа провео је чак 996 недеља.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести