Бјелогрлић: Филм Тома се препознаје по универзалној емоцији

САРАЈЕВО: Редитељ Драган Бјелогрлић настојао је да ухвати емоцију песама Томе Здравковића у филму "Тома", који се може схватити као југоносталгичарски, али је довољно емотивно универзалан да његову локалну причу схвати и прихвати инострана публика.
s
Фото: Youtube Printscreen

"Стално сам говорио писцима сценарија да ако филм има емоцију Здравковићевих песама онда смо победили. Да гледаоци имају осећај чудно лепе туге који имају кад слушају његове песме", рекао је Бјелогрлић у интервјуу агенцији Танјуг пред вечерашњу премијеру на Сарајево филм фестивалу.

Бјелогрлић је са коредитељем Зораном Лисинцем, Николом Пејаковићем и Мајом Тодоровић написао сценарио који као "импресионистички портрет" прати успоне и падове у животу боемског певача и композитора народне музике Здравковића (1938-1991).

"Томин живот је био контроверзан и занимљив, што је већ инспиративно. Како је стварао песме и изводио их били су највећа инспирација за мене. Тома је био песник душе и то се стварно осећало", нагласио је Бјелогрлић.

Према његовим речима, постоје певачи народне, забавне или рок музике, док Здравковића "не класифицирате, јер је аутентичан", и као такав био је инспиративан за прављење филма "Тома", који стиже у биоскопе у септембру, и касније серија.

Бјелогрлић се одлучио да улогу музичара, познатог по песмама "Дотак'о сам дно живота", "Два смо света различита", "Љиљана" или "Тужно лето", повери, након "доста лутања" и испробавања бројних глумаца, Милану Марићу који претходно "није имао додира са тим светом и том музиком".

"Изузетна је била сарадња са њим. Имао је врло тежак задатак да игра под маском. Видео сам да ће Тому озбиљно да игра, да неће да личи, ни подсећа, ни да прави имитације, него ће приступити комплексно, какав је и лик у сценарију", нагласио је редитељ.

Бјелогрлић дозвољава да "Тома", који прати певачеву каријеру од почетака крајем педесетих до болести и смрти 1991. године, може бити окарактерисан као "југоносталгичарски филм", јер је и сам Здравковић био "велики Југословен".
"Тома" у којем играју и Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Милан Колак, Сања Марковић, Андрија Кузмановић, Милена Радуловић, Мирјана Карановић, Слободан Бода Нинковић и други, након затварања Сарајева отвориће 21. августа фестивал Филмски сусрети у Нишу.

Продуценти из кућа Минакорд Жељка Јоксимовића и Бјелогрлићевог Кобра филм, најавили су београдску премијеру "Томе" за септембар, а постоје и понуде за учешће на неким иностраним фестивалима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести