Бјоркман свечано отворио 10. Белдокс

БЕОГРАД: Пројекцијом филма "Још једном с емоцијом" Ендрјуа Доминика у Великој дворани Сава центра отворен је 10. Beldocs.
beldoks tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

У години јубилеја, посетиоце очекују бројни новитети и 89 филмова, који ће бити приказани у 11 програмских целина.

Част да отвори Beldocs припала је шведском редитељу Стигу Бјоркману, аутору документарног филма "Ингрид Бергман - њеним речима" који је успео да реконструише живот чувене светске глумице, на основу снимака из приватне архиве.

"Драго ми је да сам после ного година у Београду. Сећам се дружења на ФЕСТу са Душаном Макавејевим, одличног провода на Ади Циганлији и сјајних гостољубивих људи. Верујем да ћу то све опет пронаћи у Београду" казао је Бјоркман.

Бјоркман је први пут гостовао у Београду 1971. године на првом Фесту, на позив Душана Макавејева, када је приказан и његов први играни филм "Ја волим, ти волиш".

Селектори Белдокса Грег ди Кјур, Марко Грба Сингх, Стеван Филиповић и Наташа Говедарица осмислили су богат програм фестивала у оквиру кога ће 12 остварења бити приказано у међународној селекцији, а осам у домаћој

Отварању Белдоцса је присуствовала и амбасадорка Аустралије у Београду Џулија Фини, која је најавила гостовање Ник Кејва за октобар у Београду.

Селектори Белдокса Грег ди Кјур, Марко Грба Сингх, Стеван Филиповић и Наташа Говедарица осмислили су богат програм фестивала у оквиру кога ће 12 остварења бити приказано у међународној селекцији, а осам у домаћој.

Нова селекција од ове године је "Feelgood Movies" са три потпрограма - "Eros&tanatos", "Slow&ekološki" и "Priroda&društvo"

Карактеристика домаће селекције, према речима Grbe Singha, јесте тежња за слободом, а темама филмова обухваћена је цела територија Србије па и шире, тако да је селекција разноврсна те обухвата све од експерименталног до класичног наративног филма.

Нова селекција од ове године је "Feelgood Movies" са три потпрограма - "Eros&tanatos", "Slow&ekološki" и "Priroda&društvo".

Филмови из групе "Eros&tanatos", како објашњава Филиповић, баве се темама сексуланости и смрти са фокусом на женску перспективу и женску сексуалност, "Slow" филмови су нова категорија на светским фестивалима и траже извесно успоравање у времену хистеричног убрзавања, док "Priroda&društvo" доноси најневероватније приче из савременог света.

На програму су и биографски документарци, музичко-плесни филмови, ретроспектива хрватских филмова из перспективе жена редитеља и ретроспектива остварења Горана Марковића и холандске документаристкиње Алиону ван дер Хорст, а организатори посебно истичу "Beldocs Market" као место сусрета професионалаца

Још једна нова селекција је "Beldocs special" са темом "Kreacija vs. destrukcija", чији је циљ да се понуди простор и могућност да се о актуелним темама разговара са филмским ауторима, те ће тако са Бернаром Анријем Левијем разговарати српски редитељ Горан Марковић.

На програму су и биографски документарци, музичко-плесни филмови, ретроспектива хрватских филмова из перспективе жена редитеља и ретроспектива остварења Горана Марковића и холандске документаристкиње Алиону ван дер Хорст, а организатори посебно истичу "Beldocs Market" као место сусрета професионалаца.

Програм ће се одвијати у Дворани Културног центра Београда, Дому омладине Београда, у Великој сали Југословенске кинотеке у Узун Мирковој и у сали "Динко Туцаковић" у Музеју Кинотеке у Косовској.

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести