Дански "Шармер" најбољи филм Главног програма Феста

БЕОГРАД: "Београдски победник" за најбољи филм у Главном такмичарском програму 46. Феста припао је данском остварењу "Шармер" у режији Милада Аламиа, уз образложење жирија да је реч о филму који је "кроз уверљиву причу и кроз сложен главни лик хармонизовао све аспекте филмске естетике".
1
Фото: Tanjug

Награда жирија, који су чинили редитељи Милчо Манчевски, Јован Јовановић и Мила Турајлић, глумац Гордан Кичић и сценаристкиња Елма Татарагић, припала је иранском филму "Без датума и потписа" у режији Вахида Џалилванда, који "на једноставан и снажан начин указује на проблем кривице и одговорности са сјајним глумачким ансамблом".

За најбољу режију награђен је Пол Шредер за филм "Искушеник", "због прецизне режије која конзистентно указује на моралну дилему главног лика суоченог са проблемима савременог света".

Најбољи сценарио је за филм "Шармер", чији су аутори Алами и Ингеборг Топсе, а жири је оценио да се он одликује "уверљивим ситуацијама, неочекиваним преокретима и прецизно израженом психологијом главног лика".

У категорији најбоља женска улога, жири је наградио женски ансамбл кинеско-француског филма "Анђели носе бело" у режији Вивијан Кју, који "из различитих перспектива са минималним глумачким средствима говори о великом савременом проблему одговорности и моралу".

Најбољу мушку улогу остварио је Адел Карам у либанско-француском филму "Увреда" у режији Зиада Доуерија, а жири је констатовао да је он "на снажан и сугестиван начин изнео унутрашњу драму и превирање човека који је истовремено и жртва и тиранин".

Најбољи деби је филм "Сезона лова" у режији Наталије Гарагиоле, снимљен у копродукцији Аргентине, Француске, САД, Немачке и Катара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести