Добитници Лифке - Азанависијус, Ковачевић и Гало

Фестивал европског филма Палић биће одржан од 16. до 22. јула, уз приказивање преко 130 филмова у 15 програмских целина, а добитници награда "Александар Лифка" су Мишел Азанависијус, Душан Ковачевић и Игор Гало, најавили су данас организатори.
4
Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

Директор Палићког фестивала Радослав Зеленовић рекао је на конференцији за новинаре да ће фестивалску "Лифку" за изузетан допринос европској кинематографији добити у категорији иностраних стваралаца француски редитељ Азанависијус, а као домаћи сценариста и редитељ Ковачевић, док ће Галу припасти као регионална награда.

"Када сам први пут добио пре 15 година награду за животно дело за драме помислио сам да је неко чуо да ми није добро и да би био ред да ми дају награду, јер тад сма још био у најбољим годинама. Сад знам да сам нешто и урадио и не сумњам у то", рекао је Ковачевић.

Од ранијих добитника награде "Александар Лифка" Ковачевић је посебно издвојио глумице Милену Дравић, коју је описао као нашу "драгоцену личност у свету културе" и Миру Бањац која још увек снима и са којом је пријатељ пола века.

"Њих две су ми посебно драге. Мислим да обележавају историју српског и југословенског филма на најбољи могући начин", истакао је Ковачевић.

Зеленовић је истакао да 130 филмова и 15 програмских целина показују да се са својим 29. издањем фестивал, који се традиционално одржава на Палићу и оближој Суботици, вратио "потпуно у габарите у којима је постојао".

Подсетивши да је нулто, пробно издање фестивала одржано 1992. године, када је "правити међународни филмски фестивал стварно било храбро, чин дужан сваког поштовања", Зеленовић је истакао да је Палић "на корак од 30 година", које су показале да је "то имало смисла и да је требало направити".

"Најважније је да смо издржали ових 30 година. Да је било лако - није било лако. Веома сам поносан на чињеницу да смо упркос свему опстали", рекао је Зеленовић, који је за наредну годину најавио излазак монографије о фестивалу.

Подсетивши да су Палићу награду "Александар Лифка" добиле личности какве су Јиржи Менцл, Кен Лоуч, Кен Расел, Милена Дравић, Љубиша Самарџић или Велимир Бата Живојиновић, Зеленовић је оценио да на том списку "имате темеље југословенске и европске кинематографије".

Како је најављено, остварења главне такмичарске селекције су "Рабије Курназ против Џорџа Буша" редитеља Адреаса Дрешена, "Страхиња Бановић" Стефана Арсенијевића, "Не" Дитриха Бругемана, "Нежно" Ласла Чуја и Ане Немеш, "Римини" Улриха Зајдла и "Лепе деведесете" Лоренца Ди Амика Де Карваља.

Ту су и "Мука ми је од себе" редитеља Кристофера Борглија, "Девојачки филм" Али Хапасало, "Магнетна резонанца" Кристијана Мунђијуа, "Близу" Лукаса Донта, "Пушење изазива кашаљ" Квентина Дупијеа и Азанависијусов "Рез", а селектор главног такмичарског програма је предавач СОФА Николај Никитин.

Жири главног такмичарског програма чине продуценти Мајкл Џејмс Мекмахон, Катриел Шори и Лорна Ти, глумица Катарина Радивојевић и селектор фестивала у Котбусу Џошуа Џади.

У такмичарској селекцији "Паралеле и судари" биће приказани филмови "Тиха земља" редитељке Агњешке Вошчинске, "Глупаци" Томаша Василевског, "Границе љубави" Томаша Винског, "Визија лептира" Максима Наконечнија, "Играни филм о животу" Довил Шарутит, "Анадолски леопард" Емреа Кајиша и "Биоскоп Сабаја" Орита Фоукса Ротема.

Ту су и "Влажан песак" Елене Навериани, "Избрисати Франка" Габора Фабрицијуса и "Ујак" Давида Копача и Андрије Мардешића, а селекторка програма је продуценткиња Међународног филмског фестивала у Одеси Јулија Синкевич.

Жири "Паралела и судара" чине филмски критичари Наталија Серебриакова из Украјине, Волфганг Мартин Хамдорф из Немачке и Мартин Милинковић из Хрватске. Како је најављено, у ФИПРЕСЦИ жирију су Микеле Санциси, Сунчица Уневска и Ингрид Бербаум.

Програмски директор Палића Миша Могоровић је оценио да овогодишњи Фестивал европског филма има "програм који служи на понос" јер су добили "наслове који обележавају годину, које сви фестивали желе да имају".

Извршни продуцент фестивала Илија Татић је рекао да организатори очекују много од овог издања Палића навевши да је "пред нама једно од најбољих издања фестивала икада".

Фестивалски програми ће се одвијати на Летњој позорници на Палићу, као и у бископима "Еуроцинема", "Абазија" и "Лифка".

Фестивал европског филма Палић организује Отворени универзитет Суботице уз подршку Министарства културе и информисања Србије, Покрајинског секретаријата за културу, Града Суботице и Европске уније кроз програм Креативна Европа МЕДИА.

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести