"Ederlezi rising" најбољи српски филм на Фесту

БЕОГРАД: "Београдски победник" за најбољи филм у националној селекцији "Српски филм" 46. Феста додељен је дебитантском остварењу Лазара Бодроже "Ederlezi rising", а Бодрожа је награђен за најбољу режији.
fest, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Бодрожа је ову награду посветио својој супрузи, глумици Нади Шаргин, која му је, како он каже, помогла да разуме глумце.

Жири, који су чинили редитељи Лордан Зафрановић (Хрватска) и Дамјан Козоле (Словенија), композитор Ален Синкауз (Хрватска) и српски глумци Милош Тимотијевић и Катарина Радивојевић, оценили су да је "Ederlezi rising" жанровски иновативан и храбар искорак у српском филму, прецизан у реализацији, доследно и професионално вођен од почетка до краја и "најкомплетнији филм".

Бодрожа је, како је констатовао жири, "показао способност да консеквентно спроведе концепт футуристичког филма, а при томе уз визуелни спектакл, гледаоца доведе до стварне мистерије односа жене и мушкарца".

Најбољу женску улогу остварила је порно звезда Џесика Стојадиновић Стоја у филму "Ederlezi rising", уз оцену жирија да је "на савршено контролисан начин, минималним средствима, успела да дочара лик Нимани пратећи тачно визију аутора и надградила лик својом прецизном глумачком експресијом, личношћу и харизмом".

Њен партнер у филму словеначки глумац Сабастијан Каваца награђен је за најбољу мушку улогу, а жири је истакао да је он "минималним, али снажним глумачким средствима отелотворио улогу архетипског мушкарца и створио лик мистичног, али пријемћивог антихероја".

Награда жирија отишла је у руке Косте Ристића за остварење "Бандити у потрази за мамом", који "има документарну форму, непретенциозан концепт, одлићан рад са натуршчицима и изазива искрене емоције".

Најбољи сценарио, оценом жирија, написао је Ђорђе Милосављевић за филм "Изгредници" (редитељ Дејан Зечевић), у коме на "интригантан начин анализира како хаос утиче на наше животе, а у ширем контексту, отвара релевантна питања младе генерације и њихове перспективе".

Кристијан Гарип, награђен за најбољу дебитантску улогу у филму "Бандити у потрази за мамом", на једноставан и суптилан начин носи филм својим умећем, шармом и харизмом, запазио је жири.

Специјална награда додељена је директору фотографије Миладину Чолаковићу, јер је жири сматрао да треба истаћи изузетан квалитет камере у филму "Изгредници", којом је Чолаковић "створио клаустрофобичну дистопију и истакао архитектуру као један од главних ликова у овом остварењу".

Најбољи филм у програму "Границе", одлуком жирија у саставу Филип Фети Даутовић, Ђорђе Бајић и Зоран Јанковић, јесте документарац "Хитлеров Холивуд" у режији Рудигера Суксланда, који се "лако и брзо издвојио свеобухватношћу приступа, амбициозном израдом и обиљем импликација" и као такав представља "изразито информативан, занимљив и заводљив осврт на доминатне нарави и суштину кинематографије Немачке тог периода".

Специјана награда жирија додељена је мексичком документарном остварењу "Ђавоља слобода" у режији Еверарда Гонзалеза, који "својом једноставном, а заправо ингениозном полазном поставком на теме, изврће овештале захвате активистичког и наглашено друштвено освешћеног документарног филма". 
"Политикина" награда "Милутин Чолић" припала је Ристићу за "Бандити у потрази за мамом".

"Без калкулисања, слободно и храбро, овај филм спаја докуметаризам и играну структуру, "народњаке" и блуз и рок, возове и подземне пролазе, богатство и сиромаштво, комедију и сету, сиријске избеглице и трансвестите, деликвенте и припаднике МУП-а, децу са маргина и нас који их не примећујемо... Спаја и редитеља и његову креативну екипу састављену од храбрих жена, уметница, које воле филм и којима није важно да ли је документаран или играни, јер, суштина филма јесте у емоцији", истакли су чланови жирија - редитељ и продуцент Горан Паскаљевић, филмски критичар Дубравка Лакић и сценариста и редитељ Бојан Вулетић.

Награда жирија "Небојша Ђукелић" за најбољи филм 46. Феста припала је остварењу "Comic Sans" у режији Невиа Марасовића, док је Специјално признање додељено филму "Основе убијања" у режији Јана Цвитковича.

Одлуку су донели критичарка из Словеније Нерина Коцјанчић, директорка Пулског филмског фестивала Гордана Рестовић и српски критичар Драган Јелчић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести