Филм „Слободно пењање” награђен Оскаром за најбољи документарац

Филм „Слободно пењање“ (Free Solo), посвећен невероватном слободном пењачу Алексу Хонолду, који је добио Оскара за најбоље документарно остварење ће бити премијерно приказан у недељу, 3. марта, у 20.55 часова, без реклама, на каналу Национална географија у чијој продукцији је и снимљен.
д
Фото: Промо

Од награђиване сниматељке Елизабет Чаи Васерхаљи и светски познатог фотографа и планинара Џимија Чина, редитеља филма „Меру”, номинованог за Оскара, долази филм „Слободно пењање”, невероватан и интиман портрет слободног пењача Хонолда. Он се припрема да оствари свој сан: да се попне уз ивицу најпознатије стене на свету... 975 м високог Ел Капитана у Националном парку Јосемити. Хонолд ће се пењати у „фрее соло” стилу – без конопца. То је инспиративна прича о спортисти који испитује могућности свог тела и ума, на путовању да постигне немогуће и прича која открива личне жртве које подносе они који теже савршенству. Док алпиниста почиње своје припреме, самопоуздање које је градио деценијама полако почиње да опада, јер Хонолд проналази љубав, што угрожава његову усредсређеност и доноси повреде и нове успоне . Васерхаљи и Чин прелепо овековечују тренутке Хонолдове људскости, као и невероватан подухват пењања, са невероватном вештином снимања. Резултат свега је победа људског духа. 

Фото: Промо

- Хвала Националној географији што је веровала у нас. Хвала и Алексу Хонолду што нам је дао храброст и инспирацију, и научио нас како да верујемо у немогуће. Овај филм је за све оне који верују у немогуће - рекли су аутори филма Чин и Васерхаљи током примања награде.

Фото: Промо

Филм који описују као „несвакидашњи дар свима који верују да смо још далеко од достизања граница људских способности” је трилер који ће вас држати на ивици седишта. То је инспиративна прича о спортисти који испитује могућности свог тела и ума, на путовању да постигне немогуће и прича која открива личне жртве које подносе они који теже савршенству. Док алпиниста почиње своје припреме, самопоуздање које је градио деценијама полако почиње да опада, јер Хонолд проналази љубав, што угрожава његову усредсређеност и доноси повреде и нове успоне. Васерхаљи и Чин прелепо овековечују тренутке Хонолдове људскости, као и невероватан подухват пењања, са изузетном вештином снимања. Резултат свега је победа људског духа. Ентертаинмент Њееклy је прогласио овај филм једним од десет најбољих филмова године и хваљен је од стране критичара по целом свету као „један од најпримамљивијих документараца године”, „невероватан” и „визуелно запањујући”.

Филм „Слободно пењање” поставио је неколико рекорда у биоскопском емитовању, укључујући и највише гледалаца по екрану емитовања за документарац, током свог првог викенда емитовања (28. септембра 2018) и највећу зараду за документарац током свог емитовања у 19. недељи након премијере. Сада, док улази у своју 20. недељу емитовања, филм је други документарац у САД по заради (и први по заради међу филмовима номинованим за Оскара). Филм има највећу зараду за документарац у 2018. у Уједињеном Краљевству и један је од 20 најбољих документараца у Америци и Аустралији. Награђиван је са три награде америчких филмских критичара, три награде Филмско око, наградама за најбољи документарац од Удружења америчких филмских уредника као и награде за најбољи документарац од Удружења америчких продуцената и Удружења америчких редитеља, али и многим другим наградама из филмске индустрије.

- Када смо правили овај филм, нисмо могли ни да замислимо какав одговор ћемо добити. Иако већина нас не би ни сањала о слободном пењању на 914 м, Алексова прича о храбрости, посвећености и одлучности веома је хумана и са њом се човек лако поистовети. Драго нам је што радимо са каналом Национална географија и компанијом Фокс хоум интертејнмент, и пресрећни смо што ће Алексова прича наставити да надахњује људе да сањају велике снове - кажу редитељи Васерхаљи и Чин.  

С. М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести