Филму “Девојка” Златни торањ 25. ФЕФ Палић

ПАЛИЋ: “Златни торањ” 25. Фестивала европског филма Палић за најбољи филма, додељен је, одлуком међународног жирија, белгијско-холандском филму “Девојка” у режији Лукаса Донта, саопштено је данас на конференцији за новинаре.
palic, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

“Овај филм је најцеловитије и најмоћније дело у Главном такмичарском програму, које не само да се бави искреношћу и комплексношћу сложене теме, већ то чини дубоко и без стереотипа. Филм нас је дирнуо на више нивоа”, образложио је жири који је радио у саставу: мађарска редитељка Илдико Ењеди (председник), продуцент и глумица Иева Норвилиен (Литванија), глумац Ибрахим Кома (Француска), редитељ Маринус Грутхоф (Холандија) и глумица Наташа Нинковић (Србија).

“Палићки торањ” за најбољу режију припао је Расмусу Клостеру Броу за филм “Кртица” (Данска).

Жири, који је у Главном програму погледао 12 филмова, констатовао је несвакидашње постигнуће Расмуса Клостера Броа на свим пољима: одличан сценарио, рад са глумцима, монтажа и визуелни концепт.

“Редитељ је изабрао добро познат, наизглед лак жанр за који једино професионалци знају колико је компликован”, оценио је жири.

Специјално признање додељено је шпанском филму “Кармен и Лола” редитељке Аранче Ечеварије за “храбар први филм, за искрен, нежан и аутентичан приказ културе, за рад са натуршчицима, за сигурно вођење рискантне и компликоване авантуре, за све глумце, њихову храброст и одличну глуму”.

Мађарски филм “Цветна долина” у режији Ласла Чуја најбољи је филм у другом такмичарском програму “Паралеле и судари”, једногласна је одлука жирија Федерације филмских критичара Европе и Медитерана (ФЕДЕОРЕ), у саставу: црногорска филмска теоретичарка и критичарка проф. др Маја Богојевић, бугарска филмска критичарка Павлина Јелева и италијанска критичарка Кјара Спањоли Габарди.

Реч је о, како је наведено у образложењу, “снажној филмској причи дебитантског играног остварења која приказује како савремени млади људи на маргинама траже љубав и боре се за основни опстанак у потпуно отуђеном друштву”.

ФИПРЕСЦИ жири, који су чинили Масимо Леки (Италија), Нина Спутнитскаја (Русија) и Тончи Валентић (Хрватска), најбољим филмом у Главном програму прогласио је француско остварење “У рату” Стефана Бризеа.

Критичари су једногласно награду доделили “за маестралан и очаравајући начин на који редитељ преноси друштвену битку у јединствен синематички доживљај, као и за непоновљиву глуму Винсента Линдона”.

Фестивал европског филма Палић, 25. по реду, завршава се вечерас уручењем награда и пројекцијом филма “Без додира” Адине Пинтилие.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести