Карл: "Повратак у будућност" слоган Феста 2021. године

БЕОГРАД: Фест пуни 50 година 23. септембра, а председник Одбора фестивала и градски секретар за културу Иван Карл најавио је за Танјуг обележавање пола века наше најважније филмске смотре и слоган Феста 2021. године, који гласи "Повратак у будућност".
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

Савет фестивала формиран је 23. септембра 1970. године и тада су отпочеле припреме за први Фест који је одржан од 8. до 16. јануара 1971. године.
Као што је познато због санкција деведестих, Фест се није одржао 1993. и 1994. године па зато постоји овај календарски раскорак између оснивања и педестог издања.
Управо тај временски појас према речима Ивана Карла биће искоришћен за програме и манифестације посвећене нашем највећем филмском фестивалу.
"За среду 23. септембар у Скупштини града је предвиђена додела плакета "Фестових 50" за педесет појединаца који су пресудно утицали на Фест од његових почетака до данашњих дана. До краја године ћемо објавити књигу "Фест завештање" коју приређује Уна Чолић, унука оснивача ФЕСТ-а Милутина Чолића. Од материјала књиге ће бити припремљена изложба која је планирана за следећу годину као и објављивање пригодне поштанске марке. Тада ћемо на основу позитивног мишљења Комисије за споменике имати и Улицу Милутина Чолића у Београду", казао је Карл.
Он је додао да ће различити програми обележавања пола века Феста трајати наредних годину и по дана, а кулминирати у фебруару 2022. године на јубиларном 50. Фесту.

Према његовим речима до 50. Феста и 2022. године биће завршена дигитализација комплетне архиве свих досадашњих фестивала, и издата нова монографија.
"Последња је рађена за 40. Фест 2012. године, и идеја је да и овог пута аутор буде неко од досадашњих селектора фестивала" казао је Фест.
Што се следећег 49. Феста тиче, Иван Карл напомиње да ће бити сведенији и примерен времену.
"Надамо се да ће се фестивал одржавати након борбе са пандемијом вируса ковид 19. У сагласју са тим је и слоган Феста 2021. године је "Повратак у будућност". Идејно решење плаката и визуелног идентитета биће готово до Новембра месеца" казао је Карл.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести