МИЛИ ТУРАЈЛИЋ И ФИЛМУ ДА ЛИ СТЕ ВИДЕЛИ ОВУ ЖЕНУ награде на Пулском фестивалу

ПУЛА: Филм „Да ли сте видели ову жену?“ аутора Матије Глушчевића и Душана Зорића освојио је на на управо завршеном 70. Пулском филмском фестивалу две Златне арене, и то за најбољу глумицу (Ксенија Маринковић) и камеру (Марко Кажић, Алекса Радуновић и Милица Цими Дринић) у категорији мањинских копродукција.
1
Фото: Промо Пула

Подсећамо, светска премијера филма „Да ли сте видели ову жену?“ одржана је на 79. Филмском фестивалу у Венецији где је добио специјално признање за монтажу. Српска премијера одржана је на 28. ФАФ-у где је освојио Гран Приx „Александар Саша Петровић“, а након тога су уследиле награде за најбољу режију на Међународном филмском фестивалу у Бангкоку, за најбољи филм на 24. Међународном фестивалу независног филма Блацк Мовие у Женеви, и награда за најбољи домаћи филм Асоцијације филмских фестивала 30. Палићког фестивала.

„Да ли сте видели ову жену?“ је прича о средовечној жени Драгињи, која кроз три различита живота покушава да искочи из своје коже. Главну улогу у филму тумачи једна од најангажованијих глумица региона Ксенија Маринковић. У пратећим улогама појављују се Исидора Симијоновић, Борис Исаковић, Власта Велисављевић, Горан Богдан, Јасна Ђуричић, Радоје Чупић, Олга Одановић, Милица Михајловић, Ивана Вуковић, Милош Тимотијевић, Исидора Минић, Алеx Електра...

Фото: Promo Pula

Подсетимо, “Да ли сте видели ову жену?” приказан је прошле године на Филмском фестивалу у Венецији, у оквиру званичног такмичарског програма “Недеља критике” и  освојио је награду критике за најбољи филм на 24. Међународном фестивалу независног филма "Блацк Мовие" у Женеви, а недавно је на палићкој Летњој тераси редитељима Душану Зорићу и Матији Глушчевићу уручена награда Асоцијације филмских фестивала Србије за најбољи филм у српској већинској копродукцији.

Филм је реализован у продукцији Нон-Алигнед Филмс, Радио Телевизије Србије, Динариди и Факултета драмских уметности.

Иначе, главну награду пулског  жирија освојио је документарни филм „Веће од трауме“ редатељке и сценаристкиње Ведране Прибачић и Мирте Пухловски. Награду жирија за режију освојио је Јурај Леротић за филм „Сигурно мјесто“ који је уочи фестивала био издвајан и као главни фаворит, а главни глумац у овом филму Горан Марковић награђен је за најбољу мушку улогу. „Сигурно мјесто“ награђено је и за најбољу камеру (Марко Брдар). док је награду за најбољу женску улогу освојила Тихана Лазовић за филм „Само кад се смијем“ Вање Јуранић.

Награду за најбољи филм у програму копродукција у којима је Хрватска мањински освојио је још један документарац: „Доссиер Лабудовић: несврстани“ српске редатељке Миле Турајлић.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести