На јубиларном 50. ФЕСТ-у продато 52.000 улазница

БЕОГРАД: Током 10 дана трајања јубиларног 50. ФЕСТ-а одржано је 380 пројекција, девет премијера домаћих филмова, стигло је 116 гостију и продато је 52.000 улазница, саопштила је дирекција Међународног филмског фестивала данас на завршној конференцији за медије у Комбанк Дворани.
Танјуг/Тара Радовановић/50. Фест
Фото: Танјуг/Тара Радовановић/50. Фест

Новинарима су се данас обратили испред ФЕСТ-а: Иван Карл, градски секретар за културу и председник Одбора Феста, Југослав Пантелић уметнички директор Феста, Дамир Хандановић - в.д. директора ЦЕБЕФ-а, Вања Вуксановић, продуценктиња Феста и Гордан Матић, директор Филмског центра Србије.

Продуценткиња Вуксановић сумирала је фестивал кроз наведене успешне бројке и констатовала да је у питању огроман успех с обзиром да ове године није било филмова у Великој дворани Центра Сава.

Она је такође поменула и два мања “инцидента” - проблема која су се догодила током трајања фестивала: престанак рада пројектора у Сали 1 Комбанк дворане 2. марта, због чега су померене и отказане репризне пројекције филмова „Анет”, „Дан заставе” и „Кућни притвор”, као и жалбе гледалаца на превод филма „Оптужба” Ивана Атала.

“Поред извињења од Комбанк дворане и дистрибутера „Cinefest” упућеним публици Феста и самом фестивалу, обавештавам вас и да ће 7. марта у Комбанк дворани бити одржан додатни, бесплатан дан када ће бити приказани поменути филмови у пет додатних термина, као и филм „Догађај” од 22 часа” - истакла је Вања Вуксановић.

Бесплатне улазнице се могу преузети сутра, 7. марта на благајни Комбанк дворане, до попуне капацитета.

Иван Карл је истакао да је иза нас фестивал јубилеја и фестивал континуитета.

“Мислим да смо га обележили на адекватан, симболичан и пристојан начин, преко различитих активности, што ће кулминирати крајем године када у сарадњи са Југословенском кинотеком будемо отворили Музеј Феста”, истакао је Карл.

Он је оценио да ће 50. Фест бити упамћен по томе што се одржао у ситуацији када је пандемија короне на заласку и са околношћу рата у Украјини.

“Овај Фест није био граница наших способности, али јесте мера наших могућности у датом тренутку” - поручио је градски секретар за културу.

Југослав Пантелић је нагласио да је било много филмова који су се допали критици.

“Били сте оштри, што је јако добро, и извесно сте заинтересовали публику да погледа још неке наслове”, приметио је Пантелић.

Редитељ Гордан Матић је подсетио да је Филмски центар Србије подржао одржавање индустријског дела фестивала “Fest Forward, те да је ове године учествовао највећи број филмских професионалаца до сада.

“Провели смо четири-пет дана са веома значајним људима из Француске, Норвешке, Ирске, Пољске, Грчке, Словеније, Италије, договарајући о неким будућим пројектима који ће за пар година бити на Фесту. Један од колега је рекао да је овај “Фест Форwард “био највеће и најзначајније окупљање филмских професионалаца у Европи, на шта треба да будемо поносни”, закључио је Матић.

Дамир Хандановић је изјавио да ће и ове године бити одржан традиционални наставак Феста - “ПостФЕСТум”, те да ће, у сарадњи са компанијом „Можарт”, бити одржана хуманитарна акција, у којој ће за сваку купљену улазницу за овај програм донирати 100 динара за куповину инкубатора за ГАК-у.

Програм “ПостФЕСТум” ће од 7. до 13. марта бити одржан у салама Дома омладине, Дворане Културног центра Београда и у биоскопу Cineplexx Ушће Схоппинг центер.

Публика ће моћи да гледа неке од најтраженијих филмских наслова са овогодишњег фестивала, међу којима су - „Коцкар”, „Вортекс”, „Хероји”, „Нитрам”, „Електрични живот Луја Вејна”, „Гејм”, „Оптужба”, „Шарлота о Џејн”, „Смрт женскароша”, „Сунцокрет”, „Суперхероји”, „Зборница”, „Белфаст” и многи други.

Фест ће, како је познато, бити затворен вечерас у Сали 1 Комбанк дворане.

Програм почиње у 19 часова доделом награда, након чега ће Симфонијски оркестар РТС, под вођством Бојана Суђића, одржати концерт филмске музике чувеног композитора Џона Вилијамса (“Хари Потер”, “Ратови звезда”, “Супермен”, “Индијана Џоунс”, “Е.Т. ванземаљац”).

Пре тога, црвеним тепихом ће прошетати гости и жири фестивала међу којима су глумци Милош Биковић, Тони Гојановић и Тамара Драгичевић, као и Катарина Радивојевић која ће водити церемонију затварања.

“Овим затварањем и концертом филмске музике која буди лепе емоције, Фест шаље поруку оптимизма и мира за све”, поручио је Иван Карл.

Фестивал су подржали Министарство културе и информисања, Секретаријат за културу града Београда, Филмски центар Србије, многи партнери и спонзори ФЕСТ-а.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести