Пантелић: "Песма Јадрана" и "Принцеза корала" у Пули

БЕОГРАД: Пројекције филмова "Песма Јадрана" и "Принцеза корала" заказане су у оквиру програма "Кинотека" и "Времеплов" 64. Пулског филмског фестивала који се од 15. до 22. јула одржава у овом истарском граду, казао је Танјугу Југослав Пантелић директор Југословенске кинотеке.
jugoslav pantelic, tanjug
Фото: Југослав Пантелић, фото: Танјуг

Према Пантелићевим речима, програми фестивала "Кинотека" и "Времеплов" третирају класичне филмове и приказаће остварења настала у раздобљу од 1937. до 1990. године.

"У оквиру програма "Времеплов" приказују се филмови "Песма Јадрана" и "Принцеза корала".

Оба филма су настала 1937. године у копродукцији Краљевине Југославије и Немачке.

"Песму Јадрана" режирао је немачки синеаста Ханс Бек Гаден док је други филм "Принцеза корала" изузетно важан за нас настао у режији Виктора Јансона. У овом филму главне улоге играју некадашње велике звезде европске кинематографије Светислав Иван Петровић и Ита Рина. Филм у Пулу стиже из Бундес архива.

Пројекцији филма у Кину "Вали" претходиће емитовање једног сачуваног трејлера за то остварење на српском језику, казао је Пантелић.

Директор Југословенске кинотеке је нагласио да је институција коју води активно учествовала и у настанку књиге која прати приказивање филма "Принцеза корала" из 1937. године.

"На једном месту биће складиштена сва сазнања о том филму за који са правом можемо да кажемо да је био блокбастер тридесетих година прошлог века. То остварење није постигло велике успехе у Немачкој или Краљевини Југославији већ и у осталим европским земљама. Намера Југословенске кинотеке је да постави Светислава Ивана Петровића на место које му припада, а то је сам пиједестал. Реч је о најпопуларнијем српском глумцу не само у периоду транзиције између немог у звучни филм већ и иначе", казао је Пантелић.

Он истиче да ће у оквиру програма "Кинотека" Пулски фестивал посебну пажњу посветити југословенском периоду стваралаштва Антона Врдољака.

"Биће приказано неколико најзначајнијих његових филмова од "Мећаве" преко екранизације ремек дела Мирослава Крлеже "Господа Глембајеви" па све до филмова Ранка Маринковића "Карневал, анђео и прах" и "Киклоп"", казао је Пантелић.

Пула филм фестивал ове године, што се тиче српског филма, представља најзначајније остварење из прошлогодишње продукционе сезоне.

Пантелић напомиње да је реч о филму "Дневник машиновође" Милоша Радовића у програму "Мањинске хрватске копродукције".

"Занимљиво је да ће публика у Арени овај филм видети као један од фаворита за најбољи филм у овој конкуренцији. Публика у Пули ће у филму "Дневник Машиновође" видети Лазара Ристовског који је прошле године добио Златну Арену за најбољег глумца и Миријану Карановић која је такође прошле године из Пулске Арене понела једну награду за Београд. Њен редитељски првенац "Добра жена" проглашен је најбољим филмом Мањинске хрватске копродукције за прошлу годину", казао је Пантелић.

За њега нема дилме да нас у Истри овог лета очекује занимљив филмски фестивал.

"У међународном програму овогодишња Пула нуди занимљиве наслове: најновија остварења Јана Хребрејка из Ческе, последњи филм Анжеја Вајде...ту је нови филм Акија Каурисмакија...У националној селецији са великим нестрпљењем очекује филм Бранка Шмита, а велика су очекивања и од Далибора Матанића и његовог стваралштва...Предвиђам и огромно интересовање публиике али и жирија за филмове Невија Марасовића и Хане Јусић у програму фесдтивала названом "Национална селекција"" казао је Пантелић".

Он напомиње да је Пулски фестивал свакако изузетно важан јер представља историју југословенског филма, па самим тим и српског филма.

"То је и разлог због чега Југословенска кинотека на прошлогодишњем фестивалу потписала уговор о сарадњи на подизању архива Пуслског филмског фестивала. Фестивал је након деведестих година прошлог века имао неколико програмских заокрета али сада већ годинама без обзира на промену Уметничког већа знамо шта очекујемо од Пулског фестивала. То је брижљиво одабран национални програм, мањинске копродукције и најважнији програми за филмске професионалце који третирају класичан филм", казао је Пантелић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести