Почели Дани руског филма у Србији

БЕОГРАД: Пројекцијом филма "Тренер" у режији популарног руског глумца Даниле Козловског, у Југословенској кинотеци је вечерас почела манифестација "Дани руског филма у Србији", у оквиру које ће до 7. јула у Београду и Нишу бити приказано осам савремених остварења.
Ruski film/Tanjug
Фото: Tanjug

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић рекао је на отварању да је Кинотека дом филма и храм културе у којем је руски класични филм врло често на програму и изразио задовољство што ће у наредним данима пружити публици прилику да погледа и нека од најновијих остварења руске кинематографије.

Цео програм је, према речима Пантелића, премијеран осим филма "Довлатов" Алексеја Германа млађег, са Миланом Марићем у главној улози, који је приказан на овогодишњем Фесту.

"Важно нам је што је у филму играо Милан Марић, радује нас успех Милоша Биковића, који је српска и руска филмска звезда и који је играо са Козловским у остварењу "Бездушни 2", а вечерас приказујемо филм који је Козловски режирао", рекао је директор Кинотеке и уметнички директор Феста.

Он је истакао да је руска кинематографија једна од водећих у свету када је у питању нова генерација редитеља, високи продукциони стандарди, али и у области рестаурације класика.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, који је већ погледао филм "Тренер", рекао је да га је привукло том остварењу то што главни јунак показује вољу за победом.

"Наши народи су преживели доста тога, било је тешко, а ово је филм о човеку који је желео победу, трудио се и победио", истакао је Чепурин захваливши организаторима манифестације, директору Кинотеке и Београђанима на сталној пажњи коју поклањају руској уметности и кинематографији.

Он је рекао и да је криза совјетског филма завршена и да је дошла нова генерација аутора изразивши наду да ће они подићи модерну руску кинематографију на светски ниво.

Публика ће до 7. јула имати прилику да погледа и ратни трилер "Нећемо се опраштати" Павела Дроздова, комедију "Ја мршавим" Алексеја Нужнија, трилер "Гогољ. Почетак" Јегора Баранова, драму "Довлатов" Алексеја Германа млађег, фатастичну причу "Последњи витез" Дмитрија Ђаченка, комедију "Здраво, Оксана Соколова" Кирила Васиљева и анимирани филм "Вукови и овце" Максима Волова и Андреја Галата.

Вечерашњем отварању присуствовали су и руски глумци Евгеније Стичкин, Ана Чурина, Ирина Захарова и Роман Курцјин.

Извршни продуцент "Дана руског филма у Србији" Алексеј Говорухин је раније данас на конференцији за новинаре рекао да су изабрали остварења различитих жанрова како би што боље упознали српску публику са руском кинематографијом која је у успону, о чему сведочи и чињеница да су руски филмови на благајнама зарадили 12 милијарди рубаља.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести