Почиње 46. Софест: До 8. јула на програму 24 филма

БЕОГРАД: Годишња смотра српског филма, 46. Софест, почиње у Центру за културу Сопот, а до 8. јула биће приказана 24 филма, од чега ће 19 бити у конкуренцији за једну од награда.
filmska traka film
Фото: Tanjug (ilustracija)

Поводом 50 година од култног филма „Скупљачи перја“ Александра Саше Петровића, Софест ће се одржати под слоганом „Скупљање (не)развејаног перја“ и одати почаст Петровићу и једном од најзначајнијих филмова југословенске кинематографије.

Фестивал почиње отварањем изложбом фотографија, плаката и докумената „50 година Скупљача перја“, а Сопотом ће затим, традиционално, продефиловати аутори и глумци филмова који ће бити приказани у наредних пет дана.

Свечаност ће употпунити наступ КУД Космај из Сопота као и ватромет, а најављен је наступ састава „Ођила“, који већ деценијама негује аутентичну ромску музику. 

Наредних дана у Центру за културу Сопот биће приказани филмови „Зона Замфирова II део“, „Дневник машиновође“, „Ветар“, „Повратак“, „Име: Добрица, Презиме: Непознато“, „Козје уши“, „Стадо“, „Игла испод прага“, „Она је жива“, „Слепи путник на броду лудака“, „Santa Maria della Salute“, „Афтерпарти“, „Наши очеви, мајке и њихова деца“, „Споразум“, „Јесен самураја“, „Бисер Бојане“, „Инкарнација“, „Војна академија: Нови почетак“ и „Реквијем за госпођу Ј“. 

Стручни жири у саставу: редитељ и председник АФУН-а Мирко Беоковић, глумица Весна Чипчић и редитељ Милан Тодоровић, одлучиваће о томе ко ће понети Гран при за најбољу режију, награде „Бата Живојиновић“ за најбољу мушку и женску улогу, као и признање за најбољи филм. 

Жири публике такође ће одабрати најбољи филм, а Одбор фестивала донео је одлуку да ове године уручи специјално признање за допринос филмској уметности Оливери Катарини.

Ван конкуренције биће приказан филм „Земља богова“ Горана Паскаљевића.

У оквиру пратећег програма, 7. јула у 13 сати биће одржана панел дискусија „Скупљачи перја- међаш српског (југословенског) филма“, а од 5. до 7. јула биће организаване пројекције филмова за децу. 

Фестивал ће се завршити онако како је и почео - одавањем почасти филму „Скупљачи перја“ специјалном пројекцијом која ће уследити након свечане доделе награда.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести