Предић: Филм о Светој Петки је несвакидашњи

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је глумица Милена Предић која је говорила о својој насловној улози у филму "Света Петка - Крст у пустињи".
p
Фото: Tanjug/ Strahinja Acimović

Предић је рекла да са нестрпљењем очекује приказивање филма 6. септембра у Београду, након премијере 29. августа у Москви.

Из трејлера се види да је посве другачији жанр и прича несвакидашња за нашу и светску кинематографију. то је духовни, хришћански чисти жанр, нагласила је глумица.

Према њеним речима, полазиште списатељице Љиљане Хабјановић Ђуровић, по чијем роману "Петкана" је филм и снимљен, било је да главну јунакињу представи "као жену која је имала толико искушења и победила их".

Тих 40 година проводи у пустињи у борби сама са собом што је могцухило то што данас јесте. Мој задатак је био да је представим како жену од крви и меса са слабостима. Побеђује искушења, али то је борба да би се дошло до победе, рекла је Предић.

Док је играла Свету Петку имал је "неку врсту бремена", али Предић истиче да је филм колективни чин и да је са екипом и редитељем Хаџи Александром Ђуровићем дошла до заједничког решења као играти жену од крви и меса.

Она се одрекла материјалног богатства и кренула, као и њен рођени брат монах, путем Бога у пустињу. Живот се састоји из пуно малих победа. Овај филм сведочи да ако победити себе задобићете Царство Божије. Сами себи смо навећи непријатељи, истакла је глумица.

Филм је делом сниман у Србији, поред Јордана и пустиње Вади Рум који, истиче Предић, "играју посебну улогу у филму".

Према њеним речима, у пустињи Вади Рум постоје пећине познате по хришћанским подвижницима, а екипа је тек кад је одтишла у Јордан схватила "до које мере је то фасцинантно, свето место".

Заиста тамо не треба ништа да глумите. Кад само станете, монументалност пустиње толико ради за вас, да треба да будете елементарно присутни и концентрисани на текст. Толико вам даје, истакл је глумица.

Предић је рекла да је њено доминантно осећање радост што постоји такав филм и што је баш она добила ту улогу, која "носи и одговорност".

Хабјановић Ђуровић је као сценаристкиња филма била са екипом у сваком тренутку пазећи да све буде како треба.

Постоји радост што је ова тема добила прилику да буде на великом платну. Ово је важно за наш народ, не само за вернике. Света Петка ужива поштовање и људи који себе не доживљавају као вернике, рекла је Предић.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести