Преминуо Љубиша Самарџић

БЕОГРАД: Прослављени глумац Љубиша Самарџић, легенда југословенске и српске кинематографије, преминуо је у 81. години, објавили су вечерас београдски медији.
ljubisa samardzic1
Фото: Youtube Printscreen

Самарџић је преминуо након дуге и тешке болести.

Рођен је 19. новембра 1936. године у Скопљу у породици рудара који су радили у руднику угља Јелашница код Нишке Бање.

Љубиша Самарџић је студирао право, а потом је прешао на Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Дебитовао је на филму 1961. године, где је играо у остварењу "Игре на скелама".

Веома брзо је стекао популарност широм бивше Југославије.

Рано је откривен његов таленат за глуму, и студирао је код Бојана Ступице као стипендиста.

Фото: Youtube Printscreen

Шездесетих година прошлог века, Самарџић је био једно од заштитних лица домаће кинематографије, и у каријери је укупно остварио 130 улога на великом платну и малим екранима.

Надимак “Смоки” добио је захваљујући истоименом лику ког је тумачио 1963. године, у филму “Пешчани град”.

Међу запаженијим улогама су филмови “Битка на неретви”, “Сутјеска”, “Бомбаши”, “Љубавни живот Будимира Трајковића”, “Луде године”, “Рад на одређено време”, “Мој тата на одређено време”, “Није лако са мушкарцима”, “Магареће године”, “Убиство са предумишљајем”, “Наташа”…

У богатој телевизијској каријери играо је у серијама “Врућ ветар”, “Повратак отписаних”, “Куда иду дивље свиње”, “Бољи живот”, “Полицајац са Петловог брда”, “Јесен стиже, дуњо моја”…

Последња улога коју је остварио била је у серији “Мирис кише на Балкану” 2011. године, коју је и режирао. Као редитељ, дебитовао је драмом о бомбардовању “Небеска удица”, и затим режирао филмове “Наташа”, “Ледина”, “Коњи врани”…

Вукосављевић: Самарџићу дугујемо једно огромно хвала

 Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је данас телеграм саучецћа поводом смрти глумца Љубише Самарџића.

"Молим вас да у име Министарства културе и информисања и у моје лично име примите изразе дубоког саучешћа поводом смрти вашег супруга. Љубиша Самарџић обележио је велику епоху домаће кинематографије. Свој глумачки дар уткао је у мноштво великих улога, што га је чинило једним од најомиљенијих глумаца на овим просторима", наводи се у телеграму.

За све што је учинио током богате каријере, Љубиши Самарџићу дугујемо једно огромно хвала, рекао је Вукосављевић. 

Остају његови филмови и ТВ серије, да сећају на велико име нашег глумиста, јединствени шарм и лакоћу игре, закључи је он.

Медији региона о Самарџићу: Отишла легенда 

Медији широм региона су опширно пренели вест о смрти славног глумца и редитеља Љубише Самарџића, а хрватски "Јутарњи лист" под насловом "Одлазак легенде-Збогом Смоки" пише да је преминуо глумац, редитељ и продуцент, ветеран српског и југословенског глумишта.

"Јутарњи лист" подсећа да је у богатој телевизијској каријери играо у серијама "Вруц ветар", "Повратак отписаних", "Куда иду дивље свиње", "Бољи живот", "Полицајац с Петловог брда", "Јесен стиже, дуњо моја"...

Надимак Смоки добио је захваљујући истоименом лику којег је тумацио 1963. у филму "Пешчани град", подсећа "Јутарњи".

Портал Индекс.хр такође пише да је легенда југословенске и српске кинематографије Љубиша Самарџиц преминуо је у 81. години живота.

Шездесетих година прошлог столеца Самарџић је био једно од заштитних лица југословенске кинематографије, и у каријери је укупно остварио 130 улога на великом платну и малим екранима, наводи хрватски портал.

Клиk.ба пише да је његова можда и најпрепознатљивија улога она када је глумио Боривоја Шурдиловица Шурду у серији "Врућ ветар".

РТЦГ преноси такође да је отишао легендарни српски и југословенски глумац и режисер и подсећа да су међу запаженијим улогама били филмови "Битка на неретви", "Сутјеска", "Бомбаши", "Љубавни живот Будимира Трајковића", "Луде године", "Рад на одредено време", "Мој тата на одредено време", "Није лако са мушкарцима", "Магареце године", "Убиство са предумишљајем", "Наташа", "Коњи врани"...

Македонска МИА такође је известила о одласку славног глумца, подсећајући да је његова последња улога била у серији "Мирис кише на Балкану" коју је и режирао 2011. 

И словеначки дневник "Вечер" пренео је вест о смрти Самарџића уз осврт на његову богату каријеру.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести