Срце Сарајева бугарском филму Ага

Награда Срце Сарајева” за најбољи играни филм на 24. издању фестивала југоисточног европског филма припала је бугарском остварењу „Ага” редитеља Милка Лазарова.
д
Фото: Промо

Међу десет остварења у Такмичарском програму, жири на челу са Ашаром Фархадијем, редитељем и двоструким добитником Оскара, определио се за ово остварење које говори о љубави двоје људи који живе у далеким и непрегледним леденим пустињама а при том гаје истинску топлину и људскост у међусобним односима. Леон Лучев понео је титулу најбољег глумца за улогу у филму из Србије „Терет” у режији Огњена Главонића, а за најбољу глумицу проглашена је Мађарица Жофија Самози за улогу у филму „Један дан”. Награда за режију припала је Иоани Урикару за румунско остварење „Лимунада”.

Хрватски филм редитеља Небојше Слијепчевића „Србенка” о пробама позоришне представу Оливера Фрљића „Александра Зец”, којој је тема убиство српске девојчице 1991. године у Загребу, проглашен је за најбољи документарац. Жири којем је председавала Лена Пасанен, директорка фестивала документраног филма из Лајпцига, оценио је да је Слијепчевићев филм заслужио награду због свог интригантног суочавања с тешким питањима из прошлости.

У категорији кратког филма жири је за најбоље остварење прогласио филм „Дах”, дебитантско редитељско остварење сарајевског глумца Ермина Браве, уз специјално призање  „Леденим бреговима”  грчке ауторе Еирини Вианели. „Деветомесечни рат”  Мађара Ласла Чује добио је специјално признање жирија, а  „Араф”  турске редитељке Дидем Пекун награду за људска права. Награду за студентски филм освојио је  „Последњи позив”  мађарске ауторке Хајни Кис.

Турски редитељ Нури Билге Yејлан добитник је овогодишње награде за животно дело, односно почасног Срца Сарајева. На овогодишњем фестивалу публика је видела рекордних 266 филмова из 54 државе, а процена организатора је да је било око 100.000 гледалаца.

Н. П.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести