У Мотовону сутра почиње 20. филмски фестивал

У истарском градићу Мотовуну од сутра до 29. јула одржава се 20. издање популарног филмског фестивала. У главном програму најављено је двадесетак филмова којима се поново покушава повезивање географске, али и естетске и ауторске крајности.
motovun, freeimages
Фото: Freeimages.com

Филмови у главном програму доносе приче из грузијских врлети, аргентинске провинције, француског високог друштва, вестерна који се догађа у шумама Бугарске, као и филм снимљен на самом мотовунском фестивалу – “Кратки излет” Игора Безиновића, који је управо приказан у такмичарским програмима 24. Фестивала европског филма Палић и 64. Пулског филмског фестивала.

Селектори 20. Мотовуна Јурица Павичић и Милена Зајовић осмислили су главни програм, укључујући 11 филмова у трци за награде, као баланс између највећих атракција великих светских фестивала и с друге стране – малих и готово непознатих, а изврсних филмова.  Немали број филмова били су хитови сезоне у својим земљама, а готово половину режирале су жене, али ниједан од њих, како је изјавио Павичић није изабран због политичке коректности, већ због квалитета.

Фото: Freeimages.com

Међу филмовима најављен је и “Белибери”  Тее Лукач из Србије, снимљен у продукцији Факултета драмских уметности у Београду на неколико истарских локација, откривајући да се не ради само о регији  Ливија Моросина и Густафа, већ и о најтврђој бази фанова Џастина Бибера, чију необичну супкултуру приказује.

Главну фестивалску награду - Пропелер Мотовуна, за коју конкурише 12 филмова, доделиће жири који чине руска активисткиња и уметница Маша Алyокина, бивша чланица групе Пуси Рајот, књижевница  Румена Бужаровска из Македоније, филмска продуценткиња Ана Мариа Карлсдотир са Исланда, филмски редатељ Хрвоје Хрибар и позоришни редитељ Оливер Фрљић.

Уз главни програм, најављена су и два пратећа програма – Исланд, земља партнер изопачена уметност 2.0.

“На Исланду људи неретко верују у вилењаке, а у Истри вековима живе легенде о добрим дивовима и сигурни смо да ће спој те две бајковите земље направити добар програм”, изјавио је директор МФФ-а Игор Мирковић, најављујући ретроспективу исландске кинематографије – “најмањег европског филмског дива.

Пратећи програм “Изопачена уметност 2.0” истражује нове тенденције ограничавања слободе уметничког изражавања у којима ауторитарни режими и екстремни конзервативци намећу критеријуме по којима је нека уметност прихватљива, а нека друга не. Међу филмовима тог програма је и потресан награђивани документарац “Дубина два”  Огњена Главонића  из Србије о масовној гробници косовских Албанаца у Батајници и заташкавању злочина.

Осим филмског, 20. МФФ нуди и музички програм који ће први пут бити одржан на главном мотовунском тргу.

Најстарија награда Мотовуна, Педесет година, додељена је редитељу  Богдану Жижићу, једном од највећих и најплодоноснијих документариста и једном од најнаграђиванијих домаћих филмских аутора који се и у својим ветеранским годинама бави потиснутим контроверзама друштва.

К. Р.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести