У петак на Јутјуб каналу почиње "We are one" фестивал

САРАЈЕВО: Први Глобални филмски фестивал “We Are One” (Сви заједно), почиње данас и трајаће до 7. јуна на званиучном Јутјуб каналу.
film, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Највећи светски филмски фестивали ујединили су се у овом јединственом десетодневном догађају у продукцији Tribeca Enterprises и YouTubea, у склопу којег ће бити приказано више од стотину филмова по избору селектора двадесет и једног водећег филмског фестивала, међу којима и Сарајево Филм Фестивала.

За фестивал “We Are One: А Global Film Festival”, SFF креирао је посебан програм са филмовима који су настали у Сарајеву и у продукцији Обала Арт Центра, као и кратким видеом “Postcards from Sarajevo Film Festival Friends”, који ће први пут бити приказан.

У видеу пријатељи фестиавал говоре и показују како су сачували дух у доба пандемије и изолације, а међу њима су редитељ Степхан Командарев из Бугарске, редитељка Аида Бегић из Босне и Херцеговине, филмски критичар Jean-Michel Фродон из Француске, редитељка Теона Стругар Митевска из Северне Македоније, глумица Јудита Франковић Брдар из Хрватске, редитељ Срдан Голубовић из Србије, глумица Снежана Богдановић из Србије, редитељ Дамјан Козоле из Словеније, редитељ Далибор Матанић из Хрватске, редитељ Michel Hazanavicius из Француске…

Видео ће моћи да се погледа 31. маја у 15 сати на Јутјубу.

Филм "Мостови Сарајева", приказан у службеној селекцији фестивала у Кану 2014, имаће на We Are One фестивалу онлине премијеру. У филму европски редитељи пропитују шта је Сарајево представљало за Европу у стогодишњој историји и шта представља данас. Режију потписују Аида Бегић, Leonardo Di Costanzo, Jean-Luc Godard, Камен Калев, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Владимир Перишић, Cristi Puiu, Marc Reća, Angela Sćanelec и Teresa Villaverde.

Омнибус "SEE Factory Sarajevo mon amour" који је 2019. сниман у Сарајеву и окупио 5 редитеља из региона и пет међународних аутора, на We Are One фестивалу ће забележити посебну пројекцију 5. јуна у 15 сати.

Филм је светску премијеру имао на 44. Toronto International Film Festivalu, а европску на 42. Clermont-Ferrand International Short Film Festivalu.

Фестивал "We Are One" окупио је неке од најталентованијих светских уметника, наратора и селектора из 35 земаља у жељи да током пандемије КОВИД-19 љубитељима филма пружи забаву и утеху, а организацијама које се боре против овог глобалног здравственог изазова подршку.

Сви програми су бесплатни, а гледаоци ће имати прилику да подрже напоре за сузбијању КОВИД-19 пандемије путем линка или на страници сваког филма на Јутјубу.

Сарајево Филм Фестивал је изабрао да подржи организацију "Доктори без граница" (Doctors Without Borders / Medicins Sans Frontieres).

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести