Жилнику награда за животно дело

На јубиларном 35. Филмском фестивалу Херцег Нови – Монтенегро филм фестивалу свечано су уручене награде за животно дело глумици Весни Пећанац, директору фотографије Бојану Базелију и редитељу Желимиру Жилнику.
Вук Илић/Желимир Жилник
Фото: Вук Илић/Желимир Жилник

„Филмови, поготово када их гледате кроз деценије, они су увек нека врста подсећања и нека врста документа о епохи, о култури, о животу, променама кроз које смо сви ми прошли. Сви ми кад говоримо о прошлости гледамо увек кроз помало позитивније наочаре, као бољи део наших живота, тако да и ови моји филмови који су некад пролазили једва кроз иглене уши, сад кад се скупе на гомилу делују као снажно, стамено јело, мада су у моменту када су рађени били изложени мојој бризи да ће бити заустављени, порушени или заборављени“, рекао је Жилник. Он је, иначе, јуче на фестивалу одржао мајсторску радионицу, а у оквиру програма „Ретроспектива” приказан је и документарац Јанка Баљка „Журнал о Желимиру Жилнику”.

Подсетимо, Филмски фестивал у Херцег Новом траје до 28. августа и у конкуренцији за „Златну мимозу” је 14 остварења из региона.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести