Име на камену у Невидљивој тврђави

Фантастични стрип серијал „Торгал“, резултат сарадње писца Ван Хама и цртача Росинског, оригинално је започет 1977. године и захваљујући занимљивој и за оно време новој (барем за стрип) мешавини научне и епске фантастике задобио симпатије бројних љубитеља „прича у сликама“.
Torgal1.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Торгал, „звездано дете“ које су усвојили дивљи Викинзи, у погодбеном времену с краја првог миленијума Западног света, сасвим је нетипичан јунак који нимало не мари за авантуре, већ упорно (али безуспешно) покушава да се скраси и у миру живи са супругом и децом. Но, околности га немилице бацају у центар свакојаких дешавања која му не дозвољавају предомишљања, већ траже да снагом мишица, оштрицом мача и прецизно одапетим стрелама спасава себе и своје ближње; домишљатост, лукавост, оштроумни закључци и прецизни планови Торгалове су додатне предности мада ни његови непријатељи нису наивни и глупи ни када је реч о „обичним“ људима, ни када се бори са моћним, боголиким створењима односно људима из будућности чија је технологија супериорна.

Седми том Торгалових свеукупних догодовштина (издање агилног „Даркњоод“-а из 2016), у сјајној опреми са рељефном предњом корицом, у пуном колору и у прецизној штампи, доноси три епизоде (по интерном распореду XIX, XX и XXI) настале 1993. и 1995. године. Серијал је тада сасвим близу јубилеја - пуне две деценије излажења што подразумева да је свет у коме се дешава „разрађен“, као и препознатљиви приповедачки и ликовни стил и идентитет стрипа. Цртеж и кадрирање односно компоновање табли које прецизно прате и потпомажу динамику приче убедљиви су, без слабих места. Сценарија која исписује Ван Хам започињу  нове кругове саге па се на сцени појављују већ знани ликови сада у новим ситуацијама. Чини се да је сво то понављање врло занимљиво за ствараоце јер су у могућности да „продубе“ доброту/злобност нових/старих јунака и, што је још изазовније, да промене њихове профиле и таборе. Наравно, не треба занемарити чињеницу да је за две деценије стасала и нова генерација младих читалаца којој треба помоћи да се укључи у сагу.

Домишљатост, лукавост, оштроумни закључци и прецизни планови Торгалове су додатне предности мада ни његови непријатељи нису наивни и глупи ни када је реч ообичнимљудима, ни када се бори са моћним, боголиким створењима

Епизоде из седмог тома настављају трагом претходних прича и прате „невољне, принудне“ сапутнике: Торгала, који бежи од породице како би је поштедео даљих страдања, и Крис од Валнора, пргаву злоћу која бескрупулозно покушава да постане моћна и богата, али се ти планови редовно изјаловљују (углавном Тограловом заслугом). У епизоди „Невидљива тврђава“ којом започиње истоимени циклус у шест сегмената, Тогал среће необичну старицу Алајин која му објашњава да ће остварити своју жељу за мирним животом једино ако обрише своје име са камена на коме су га уписали богови; камен се налази у Невидљивој тврђави, ван простора и времена, у коју ће ући само ако то заиста жели. Спасавајући се од потере Речног народа Торгал и Крис нађу се у клопци а излаз из ње из води у низ кошмарних сусрета са људима из ранијих авантура. У тренутку кад мрачна сенка запрети његовој породици Торгал баца на њу нож и погађа је, а онда види да је та сенка - он! Након тога буди се у стварном свету али се не сећа свог живота. Крис му говори да је он Шајган Немилосрдни, а она жена коју воли. Тако Торгал постаје сопствени мрачни лик, свој мистер Хајд. Торгал и Крис са пиратима пљачкају северним морима и постају богати и моћни.

Фото: Youtube Printscreen

Но, мада је добила оно што је желела Крис (у епизоди „Жиг прогнаних“) не мирује и, желећи да се освети и елиминише Торгалову породицу кује заверу због које Арисија бива жигосана и са децом, Јоланом и малом Лув, протерана из села а потом заробљена и претворена у Крисину робињу. Но, Јолан, који, мада још дечак, влада великим моћима а усто је и безумно храбар, уз помоћ дечака Дерека упада у тврђави и ослобађа заробљенике. Крис ипак одводи Арисију и малу Лув па Јолан, Дерек и његова сестра Лела крећу у потрагу.

Епизода „Оготајева круна“ наставак је приче али у битно другачијем, научнофантастичном маниру. У судбину Шајгана (кога ће незадовољне вође пирата убити а Крис ће с куле скочити у море) и Јоланову потрагу умешаће се Јакс Надзирач из далеке будућности чији је задатак да исправи историјски поремећај који је починио још Јоланов деда и то тако што ће се вратити у прошлост и пронаћи одбачени енергетски шлем. Јакс и Јолан путују уназад и проналазе тражено али кад се врате назад појављује се - одрасли Јолан из паралелне стварности! Прича се надаље компликује толико да је потребна велика пажња да би се схватило шта се дешава и да ли је и где прекршен принцип временског парадокса. После многих перипетија (и појаве Великог Надзирача) ствари ће се вратити на старо - Торгал не гине а Арисија, Лув и Јолан се коначно срећу. „Огатајева круна“ плени неодољивом атмосфером која је на трагу „палп“ фантастике и посластица је за љубитеље научне фантастике.

Илија Бакић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести