Изложба о дневнику ађутанта краља Александра Обреновића

БЕОГРАД: Укупно 17 паноа и 20 оригиналних предмета који прате судбину последњег пара династије Обреновић, чине изложбу "Лепи Лаза између краља Александра и краљице Драге" историчара Радивоја Бојовића, која је данас отворена у Малој галерији Дома Војске Србије.
galerija doma vojske
Фото: Youtube Printscreen

Аутор изложбе напомиње да је поставка посвећена "дневнику за најмањи џеп мундрира" настала на основу записа првог ађутанта, пуковника Лазара Петровића-Лепог Лезе. 
"Свој дневник пуковник Петровић је водио само 40 дана у време најдубље династичке кризе. Пуковник Лазар Петровић и сам је страдао у превратничкој ноћи између 28. и 29. маја 1903. године", казао је Бојовић.
Он је додао да музејске изложбе посвећене само једном предмету нису тако честе.
"Дневник краљевог ађутанта је јединствени документ, пронађен у једној мисији која није карактеристична за музејски рад. У париској заоставштини капетана Ђорђа Роша међу документима династије Обреновић, пронађен је дневник за ''најмањи џеп на мундриру''. У нотесу са златним везом дневнички записи нису имали потпис аутора. Сликовни део изложбе пронађен је међу фотографијама београдских атељеа, пре свега у заоставштини дворског фотографа Милана Јовановића", казао је Бојовић. 
Пуковник Лазар Петровић је после јутарњег рапорта, разговора о вестима из домаће и стране штампе, током четири месеца углавном бележио појединости везане за послове војне канцеларије владара. 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести