Изложбе и радионице за децу

У манифестацију „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ Завичајна збирка Сремски Карловци укључила се двема гостујућим изложбама. Реч је о изложбама „Николај Краснов – руски неимар Србије“,

која је плод заједничког рада Архива Југославије, Дома руске дијаспоре “Александар Солжењицин“из Москве и Историјског архива Београда и “Између костима и орнамента - антропоморфне фигурине винчанске културе из фонда Народног музеја у Смедеревској Паланци“. Свечано отварање употпуњено је модном ревијом инспирисаном неолитским фигуринама.

Изложбом о Николају Краснову Архив Југославије открио је широј јавности личност која је иза себе оставила завидан архитектонски опус у Србији. Како је на отварању напоменуо директор Архива Југославије Миладин Милошевић, изложба је први пут отворена у Москви, а затим у Архиву Југославије. Повод је била годишњица, век и по од рођења тог архитекте, а разлог његова заоставштина. Поставком је приказано оно што је он урадио у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, са подужег списка дела који је иставио иза себе. У периоду од 17 година, од његовог доласка у Србију 1922.  до смрти 1939, никла су многоборојна монументална здања, која представљају изузетну вредност не само у уметничком и материјалном, него и сваком другом смислу. Позната дела Николаја Краснова су данашња зграда Владе Републике Србије, садашње Министарство спољних послова, ентеријер Народне скупштине, Архив Србије, дворски комплекс на Дедињу и други.

Представљајући сво богатство неолитске културе на подручју Смедеревске Паланке, тамошњи музеј је кроз изложбу у Сремским Карловцима направио необичну спону са садашњим временом. Како је наглашено, кроз ову поставку аутори су желели да смелим тумачењима, орнаментима дају и неку другу димензију – покушавајући  да их сагледају кроз представе одевних предмета, накита и фризура.

Осим ових двеју изложби, на завршници манифестације, у суботу, посетиоце карловачког музеја очекује још програма. Од 15 сати у музеју ће бити радионица цветних аранжман за децу у организацији Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца. Од 16.30 на реду је још један радионица за децу, „Винчанске фигурине као инспирација“, да би након тога од 18 часова почео програм „Рекреирање средњовековног витеза“ – дуел мачевалаца клуба „Црвени гавранови“ из Новог Сада, Дејана Крстоношића и Немање Бановића.

З. Милосављевић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести