Јавна расправа о Стратегији културног развоја - 1. септембра

БЕОГРАД : Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је данас да јавна расправа о Стратегији културног развоја до 2027. године почиње 1. септембра у седам градова у Србији.
vukosavljevic, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Вукосављевић је гостујући на РТС-у рекао да је први пут у својој историји Србија на правом путу да добје стратегију развоја културе за период од 10 година.

Говорећи о приоритетима везаним за Стратегију, истакао је да се отварање Народног музеја у Београду планира за јун наредне године, а Музеј Савремене уметности биће отворен, каже, 20. октобра ове године.

"Када те две установе буду отворене за јавност ми немамо више таквих стратешких проблема када је реч о установама тог габарита и тог значаја", рекао је министар културе и додао да је план ресорног министарства да се уради реконструција зграде позоришта у Врању, као и зграде РТВ-а. 

Министар је рекао да су већ сада и Народни музеј и Музеј савремене уметности у Београду спремили, како је истакао, доста интересантних планова и програма за наредну сезону, односно, гостујуће изложбе из Кине, Ирана и Западне Европе и Русије.

Према његовим речима, до 2025. године издвајање из буџета Србије за културу требало би да буде најмање 1,5 одсто.

Он је објаснио и да је препорука УНЕСЦО-а да све земље у свету покушају да подигну издвања за културу на ниво од један одсто БДП-а.

"Србија није данас на високом месту у Европи са 0,68 одсто издвајања за културу. Морамо да повећамо издвајања за културу. Дали смо предлог да то буде 0,1 одсто, и ако буде слуха и снажне политичке воље, покушаћемо да направимо искорак већ у следећој години", изјавио је Вукосављевић.

Он је рекао да је оно што пише у анализи стања културних добара у Србији у оквиру Стратегије, реална слика, без улепшавања, те да је раније било покушаја приказивања стања у култури лепшим него што јесте.

"Битно је да стратешки документ пружи реалну слику стања и реалне, оствариве и одрживе резултате који могу да се постигну у наредних десет година", казао је он.

Објаснио је да је пракса у Европи разлицита те да су неке земље донеле стратегије на пет, а неке на десет година.

"Ми смо сматрали да је десет година стабилнији период и да можемо доста ствари да предвидимо и завршимо за то време", казао је Вукосављевић и додао да за културу мора да се нађе новца. 

Говорећи о, како је рекао "банализацији општег друштвеног укуса", министар је истакао да је велика одговорност на медијима у креирању вредности друштва. 

Он сматра да на телевизијама са националном фреквенцијом не треба да се емитују "ред схоњ" програми са баналним садржајима.

"Морамо да се боримо против доминантног духа баналности овог времена које не влада само у Србији", казао је Вукосављевић гостујући на РТС-у. 

EUR/RSD 117.0746
Најновије вести