Једна епоха, два уметника и три музеја за историју: Од вечерас у Галерији Матице српске слике Паје Јовановића и Густава Климта

У Галерији Матице српске вечерас у 19 часова биће отворена изложба Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја, која ће представити дела двојице изузетних сликара.
с
Фото: Паја Јовановић: Бечлијка

Један од највећих аустријских уметника и водећи представник бечког модернизма, који је својим ликовним стваралаштвом оставио изузетно значајан траг у историји уметности – Густав Климт, биће први пут представљен овдашњој публици излагањем његове слике Дама са лила шалом. Истовремено ће се и уље на платну Бечлијка Паје Јовановића, једног од најпознатијих националних сликара, први пут наћи пред поклоницима ликовне уметности у Србији. Оба портрета прешла су пут од преко 500 километара од Беча до Новог Сада како би били изложени у новом адаптираном галеријском простору уз рад Уметникова супруга Муни Паје Јовановића из колекције Галерије Матице српске.

Портрет Дама са лила шалом Густава Климта заузима посебно место у колекцији Уметничко-историјског музеја у Бечу, а највероватније је настао у периоду када је уметник завршавао зидне декорације у музеју по којима је препознатљив. Како наводи др Сабина Хаг, директорка ове чувене куће, било је велико изненађење када је стигло обавештење пре десет година да је у тестаменту власнице Климтовог дела наведено да је управо Уметничко-историјски музеј наследио портрет загонетне даме. Откривање ове никада излагане слике 2013. године било је права сензација у светским уметничким круговима, а током наредна три месеца и публика у Новом Саду бићи у прилици да уживао у том Климтовом раном уметничком раду.

Фото: Густав Климт: Дама са лила шалом

По речима др Сабине Хаг, колектив Галерије Матице српске је Климта веома смислено ставио у релацију са Пајом Јовановићем: „Није искључено да су се он и Густав Климт упознали. То је узбудљива помисао која ће сигурно обогатити обилазак изложбе коју отварамо“... Наиме, 1905. године на Јесењој изложби у Бечу пажњу је управо привукао поменути портрет Бечлијка Паје Јовановића. И Музеј Белвдере га је тада откупио за своју колекцију, тако да се Јовановићев рад нашао међу делима Винсента ван Гога, Огиста Родена, Клода Монеа и – Густава Климта. „Нарочито нам је драго што ово посебно уметничко дело први пут можемо да представимо публици у домовини њеног творца, у Србији“, речи су Стеле Ролиг, директорке Галерије Белведере.

Као трећи портрет, који заокружује ову необичну изложбу, из колекције Галерије Матице српске изабран је рад Уметникова супруга Муни, који се, по оцени управнице ГМС др Тијане Палковљевић Бугарски, „издваја као јединствена и посебна слика по својој изведби”, али и по томе што Паја Јовановић са великим пијететом слика своју супругу. Тијана Палковљевић Бугарски иначе не крије да је изложба Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја остварење једног великог професионалног сна – да заједнички са реномираним европским музејима Галерија Матице всрпске приређује изложбу, те истиче да је поносна на топ што се први пут спајају стваралаштва ова два еминентна уметника управо у нашој уметничкој кошници.

Фото: Паја Јовановић: Портрет уметникове супруге

Како је најављено, на отварању изложбе Паја Јовановић и Густав Климт, која помера границе музејске делатности, говориће све три директорке из три музеја – др Тијана Палковљевић Бугарски, др Сабина Хаг и Стела Ролиг, а ово посебно вече биће обогаћено пригодним музичким програмом који припрема Новосадски дувачки квинтет. Заинтересована публика моћи ће да посети изложбу до 14. јануара 2024. године.

Милица Милошевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести