9. фестивал ФАНТАСТИЧНЕ КЊИЖЕВНОСТИ Арт-анима 5. и 6. јула у КЦ Граду

Фестивал посвећен фантастичној књижевности и њеном утицају на друштвене и културне аспекте, угостиће тридесетак учесника: писаца, уредника, књижевних критичара и теоретичара.
e
Фото: Pixabay.com

Они ће говорити о књижевности писаној у кључу фантастике и њеним важним улогама, почев од утицаја на културу читања и креативног писања, преко промоције научних концепата, па до истраживања осетљивих друштвених питања и подстицања емпатије и разумевања.

У среду 5. јула у 17 часова Фестивал ће отворити трибина посвећена најмлађим читаоцима на којој ће се говорити о трилогији инспирисаној словенском и српском митологијом „Зеленбабини дарови“ Иване Нешић. Истог дана од 18.15 на фестивалском програму наћи ће се промоција 9. броја часописа „Књижевна фантастика“. Реч је о годишњој публикацији која доноси низ текстова најзначајнијих писаца, публициста и теоретичара књижевности, о савременим дометима фантастичке књижевности у домаћим и светским оквирима. Симболични темат посвећен је зачетнику савремене епске фантастике Џону Р. Р. Толкину. О броју говоре уредници часописа Драгољуб Игрошанац и др Младен Јаковљевић, као и бројни аутори, међу којима су Адријан Сарајлија, Дина Хрецак, Настасја Писарев, Марко Васић, Милош Петрик.

Термин од 19.30 резервисан је за разговор поводом представљања монографије “Нити у одразу: интерпретативни и поетички погледи на романе Младена Јаковљевића” у издању Филозофског факултета у Новом Саду. Монографија се дотиче најзначајнијих тема присутних у Јаковљевићевим делима попут фолклористичких елемената, поставки савремене наратологије, као и антрополошких тумачења судбине, смрти и метемпсихозе. Учесници промоције су: проф. др Владислава Гордић Петковић, проф. др Драгољуб Перић и проф. др Младен Јаковљевић. Завршна тачка првог фестивалског дана почиње у 20.45 а биће посвећена великану и кључном аутору белгијске фантастике Жану Реу.

Програм другог дана фестивала, 6. јула, од 17 часова, отвориће представљање најдуговечнијег српског фанзина Емитор, који у издању Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“, излази преко 40 година. Овом приликом биће представљено последња четири броја фанзина (бројеви 495-498), о којима ће причати хроничар српске фантастике Миодраг Мића Миловановић и председник Друштва „Лазар Комарчић“ Жарко Милићевић.

Од 18.15 љубитељи епске фантастике, “Хобита” и “Господара прстенова”, моћи ће да испрате трибину посвећену Џону Р. Р. Толкину, његовим делима као и недавно објављеној монографији Светови Џ. Р. Р. Толкина” Џона Гарта. Термин од 19.30 биће у знаку јубилеја 20 година откако је Зоран Живковић за роман Библиотека добио „Светску награду за фантастику“. У 20.45 Фестивал затвара промоција збирке класичних прича готске страве “Авети” писца Френсиса М. Крофорда, који је својим атмосферичним и језивим приповестима пленио пажњу читалаца током касног 19. и раног 20. века.

Овогодишњи фестивал организују сајт за промоцију фантастичне књижевности Art-Anima.com и издавачка кућа Контраст. Партнерске организације су Клуб за културу и уметност СКАЗ и удружење DC Cosplay, улаз на сва фестивалска дешавања је слободан.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести