Бојани Каравидић прва награда за прозу часописа Улазница

ЗРЕЊАНИН: Часопис “Улазница” за књижевност, уметност и друштвена питања, који издаје Градска народна библиотека "Жарко Зрењанин" из Зрењанина, по 25. пут расписао је књижевни конкурс.
nagrade casopis
Фото: K. Lazukić Ljubinković

Међу више од 2000 пристиглих радова из свих држава бивше Југославије, али и других у којима стварају људи који пишу заједничким језиком, жири у саставу Дуња Илић, књижевна критичарка и уредница из Кикинде, председница, Александар Бјелогрлић, књижевник из Зрењанина и Владимир Арсенић, уредник часописа, одабрао је најуспешније песме, приче и есеје.

Прву награду за поезију добила је  Мирјана Миљковић из Загреба за песму “Другарице нису посустале”, другу  Сања Радуловић из Добоја за “Смртност тренутка, а трећу Вигор Вукотић из Загреба за “Зима, прољеће, зима”.

Прва награду за прозу припала је Бојани Каравидић из Новог Сада за причу “Три мужа, чекајући следећег и једна четвртаста бурма”, друга Корани Сердаревић из Загреба за причу “Срећоноша”, а трећа Николи Петровићу из Београда за “Папир брзо гори”.

У области есејистике првонаграђени је Милош Михаиловић из Сомбора за есеј “Фаза зреле митопоезе Миодрага Павловића”, другу награду добила је Ана Наранџић из Загреба за “Градови и мостови”, а трећу Јован Павловић из Краљева за есеј  “Европа – Кина, уметност као почетак дијалога”.

По оцени жирија награђени радови представљају прилично прецизан увид у стање књижевности на културном простору заједничког језика, као и добар део поетичких тенденција уочљивих међу ауторкама и ауторима на постјугословенској сцени. Разноврсни по својим темама, а написани умешно и уверљиво, ови текстови су се из мноштва пристиглих радова издвојили укупним утиском и целовитошћу израза. Интересантно је напоменути да је овогодишњи конкурс разбио предрасуде о младости добитника, те показао да се жири руководи једино и искључиво књижевним квалитетима.

На свечаности приређеној у петак у зрењанинској библиотеци поводом уручења признања награђени учесници су били готово једногласни у оцени да је у питању конкурс који је препознатљив у региону по свом квалитету, а издваја се и тиме што подстиче књижевно стваралаштво у свим областима. Чланови жирија су указали да је пред њима био велики посао и одговорност да у мноштву пристиглих радова, под шифрама одаберу оне најбоље и да се надају да ће конкурс и следеће године бити овако богат и узбудљив по броју квалитетних текстова.

Н. П.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести