Француска списатељица Софи Дол стиже у Нови Сад и Београд

БЕОГРАД: Софи Дол учествоваће на Ноћи књижевности 17. септембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве, у оквиру недеље књижевности Калеидоскопа културе, најавили су организатори.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Ноћ књижевности је манифестација која се организује у организацији са Француским институтом и чланицама Кластера EUNIC Србији.

Учествују писци: Иља Леонард Фејфер (Холандија), Росела Посторино (Италија), Раду Павел Гео (Румунија) и Љуба Арнаутовић(Аустрија), Стеван Брадић (Србија), Бен Kларк (Шпанија), Корнелиа Хулмбауер (Аустрија), Наташа Крамбергер(Словенија) и Софи Дал (Француска).

Промоција романа „У великој перионици” у издању Контраст издаваштва биће одржана 19. септембра у Крокодиловом центру (Карађорђева 63) у 19х. Са Софи Дол разговараће Јована Милованчевић, књижевна критичарка и уредница емисије "Римовање" на Радио Београду 2.

Роман "У великој перионици" је део издавачког подухвата Контраст издаваштва под називом "Говорите ли женски", који обухвата седам књига на седам различитих језика које су писале жене.

Овај пројекат афирмише књижевност као оснаживање жена и обухвата дела значајних ауторки од почетка XX века па до данас и део је Програма Креативна Европа.

Софи Дол је глумица и књижевница рођена у источној Француској 1965. Студирање музике на Националном конзерваторијуму у Стразбуру подстакло ју је да се бави многим уметничким праксама.

Ауторка је романа "Camille, mon Еnволéе" (2015), који је освојио награду за најбољи први роман часописа Лире, „La Suture” (2016) и „Au Grand Lavior” (2018).

Бављење писањем и глумом не претпоставља интересовањима у сфери образовања и педагогије.

У оквиру књижевног програма региона Ил де Франс, недавно је провела десет месеци координишући радионицу писања за затворенике Притворског центра Мелун, 40 километара југоисточно од Париза.

Роман "У великој перионици" почива на трагичним догађајима из ауторкиног живота и говори о изазовима са којима се суочавају жене XXI века.

Кроз лик младе списатељице ауторка поставља многа питања о храбрости, љубави и процесу исцељења, а само једно од њих гласи: може ли писање бити лек за трауму?

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести