Горану Петровићу уручена „Златна књига Библиотеке Матице српске“

Нови Сад: Библиотека Матице српске данас је  прославила свој дан - када је 1864, из Пеште ка Новом Саду, запловио пароброд „Напредак“, којим је бечкеречки трговац Јован Форовић пренео целокупну прву јавну научну библиотеку у Срба.
matica srpska, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

На Дан Библиотеке, као и претходних година, управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић уручио је награду „Златна књига Библиотеке Матице српске“, која je ове године припала познатом српском писцу и академику Горану Петровићу. Осим награде уручена је и захвалница Библиотеке Матице српске директору  Народне библиотеке Србије Владимиру Пишталу, за дугогодишњу изузетну сарадњу.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка за културу и информисање Маја Гојковић честитала је постојање и трајање од 157 година прве јавно-научне библиотеке у Срба, која од те давне 1864. године до данас чува и допуњује своје публикације.

Како она наводи овај храм књиге, традиције, културе и знања сваке године је све већи за српски народ и наша обавеза је и дужност да наставимо са њеним оснаживањем и новим савременим приступом, како би и она  ухватила корак са светом.

Секретар Драгана Милошевић овом приликом је честитајући Дан Библиотеке Матице српске истакла да је њено постојање од изузетног значаја за све нас, па и за саму Матицу српску.

Како она наводи ова установа јесте епицентар писмености, образовања и просвећености и зато је она институција од прворазредног националног значаја, због чега сви заједно, уједињени, јој морамо пружили подршку у свему.

„Покрајинска влада Матицу српску и Библиотеку Матице српске не види као обавезу, већ као дуг великанима, који су нам је створили и оставили у аманет, а ми генерацијама после нас“, рекла је Милошевићева и додала да ће у наредном периоду, када се створе услови, управо Покрајинска влада бити носилац пројекта просторног проширења у оквиру постојећих капацитета Библиотеке Матице српске, која похрањује више од четири и по милиона књига и рукописа, дакле на десетине хиљада публикација, које траже и адекватан смештај. 

Дан Библиотеке Матице српске честитао је и председник Матице српске проф. др Драган Станић.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести