Излог књига

У оквиру библиотеке “Агора” истоимене издавачке куће недавно је објављен дебитантски роман ирске ауторке Саре Бом “Старац и једнооки” у преводу Анђелке Цвијић.
knjiga
Фото: Promo

Издавач овај роман представља као фасцинантну причу између страха и узбуђења, свести и подсвесних лутања, савременог тренутка и сећања. У питању је прича о необичном пријатељству педесетогодишњег човека са псом који као сасвим случајни сапутник, убрзо постаје основни симболички стожер свих идентитетских метаморфоза које јунак романа проживљава. У његов усамљенички живот неочекивано улази један пас који га у сећањима враћа у детињство и оживљава тегобне успомене на оца и његову смрт.

Неизвесност, немир и страх, како наводи критика, обилују овим романом, али може се рећи да ова књига велича једну од данас можда све више изгубљених вредности, а то је емпатија, која се у потресним колажима о односу људског и (не случајно) животињског бића, уздиже као поезија сензорног искуства и огољени портрет душе “ непоновљивим језиком Саре Бом у свим својим збуњујућим лепотама.

Сара Бом (Ланкашир, 1984)) ирска ауторка млађе генерације је већ првим вишеструко награђиваним романом 2015. освојила читалачку публику широм света. Две године касније објавила је и свој други роман “Утабана стаза”.

Породична историја

Нови роман Миљенка Јерговића, једног од најзначајнијих регионалних писаца чије су књиге популарне на простору некадашње Југославије, али и преведене на више од дведесет светских језика појавила се и у Србији захваљујући издавачкој кући “Боока”. У роману “Селидба”, како наводи издавач, у већ митском књижевном месту, на сарајевском Сепетаревцу, у стану свога одрастања, у којему му је умрла мајка, аутор пребира по документима, по књигама, по материјалним и нематеријалним остацима, по историји једне куферашке породице.

Фото: Promo

Предмети и документи, новчаник, партијска књижица, чешагија, дедини покушаји аутобиографије и још много тога приповедају причу не само једне породице већ и једног града, детињства и одрастања у којој аутор не штеди никога, а понајмање себе и своје ближње. “Селидба”, како наводе није само књига, она је много више од тога, она је истински музеј, каталогизован по најстрожим и најгенијалнијим правилима струке, али не музејске, него списатељске.

Миљенко Јерговић (Сарајево, 1966) књижевник и новинар, живи на селу недалеко од Загреба. За три деценије свог списатељског стажа објавио је једну песничку збирку, више књига прозе, као и десетак романа. Критичари сматрају да његовом збирком прича “Сарајевски Марлборо” из 1994. почиње тренд тзв. стварносне прозе. Уз бројна књижевна признања, пољски превод његовог романа “Срда пјева, у сумрак, на Духове”донео му је 2012. у Вроцлаву књижевну награду “Ангелус” за најбољу књигу Средње Европе

Класик савремене прозе

Први роман “27. град” великог америчког романописца Џонатана Френзена објавила је издавачка кућа “Дерета” у преводу са енглеског Милоша Митића. Од овог дебитантског романа из 1988. који се већ сматра класиком савремене прозе, током три деценије свако ново Френзеново дело дочекивано је са великим интересовањем читалачке публике, а њихов аутор проглашаван “америчким Толстојем”.

Радњу овог свог романа Френзен смешта у 1984. у град који, како каже подсећа на амерички Сент Луис, један од оних који тихо одумиру и распадају се изнутра, пре свега због криминала и корупције. Градски челници за шефа полиције постављају Сузан Џаму, која је пре тога обављала исти посао у највећем индијском граду, Бомбају, где је својим неортодоксним и често нелегалним методама успела да заведе ред.

Фото: Promo

Светска критика оцењује овај роман као узнемирујући и визионарски и каже да он толико осликава дух нашег времена, свеобухватно, дубоко и проницљиво, да се чини као да је испред њега. Френзен је успео да споји елементе саспенса и психолошког романа у једну причу.

Џонатан Френзен (Вестерн Спрингс, 1959) је по многима један од најзначајнијих приповедача данашњице. После прва два романа, 27. град (1988) и Снажан покрет (1992), светску славу стекао је Корекцијама (2001), које неки критичари називају и најзначајнијим романом 21. века. Уследили су романи Слобода (2010) и Пјурити (2015).

Н. Попов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести