Јавним читањем текста ''Уротник'' почео фестивал КРОКОДИЛ

Књижевни фестивал "Крокодил - Простори слободе" вечерас је почео јавним читањем "Уротника" Игора Штикса и Владимира Арсенијевића у Дворани Културног центра Београда (КЦБ).
knjige pix
Фото: Pixabay.com

Драмски текст "Уротник", у режији Бориса Лијешевића, на отварању фестивала у биоскопу КЦБ-а читали су глумци Атељеа 212 Светозар Цветковић, Катарина Жутић, Дејан Дедић и Марко Грабеж.

"Уротник" је меланж есеја који су програмски директор фестивала Арсенијевић и Штикс сакупили у "Крокодиловој"  едицији "Заједничка читаоница", која окупља ауторе који се могу сматрати да припадају заједничком језику, од Мирослава Крлеже па до Лане Басташић.

Пре извођења, у обраћању посетиоцима писац и публициста Штикс је рекао да је у питању "нова драматизација, у новој постави - то је текст који се развија расте јер је материјал толико богат".

"Наши уротници су нам оставили и даље нам остављају велико наслеђе, ризницу књижевну", истакао је Штикс.

Арсенијевић је додао да им је обојици било забавно у динамичној комуникацији да кроје и све уклапају "у један дијалог између људи који поништавају границе времена и простора".

Према његовим речима, 15. издање "Крокодила" "има далеко више програма од претходних 14 година".

Током "Крокодилових" четири вечери до 18. јуна биће представљени савремени регионални и инострани писци - Бернхард Шлинк, Виктор Иванчић, Тања Шљивар, Бора Ћосић, Зоран Предин, Радина Вучетић, Роберт Першић, Борис Буден, Мирјана Дрљевић и други.

Арсенијевић је истакао да су у оквиру фестивала посветили "Ин мемориам" недавно преминулој књижевници Дубравки Угрешић (1949-2023), као и да ће огласити доделу награду за алтернативне књижевне подухвате "Штефица Цвек", која је названу по њеној књижевној јунакињи.

Организатор удружење "Крокодилу" је одлучило да услед неповољних временских услова програм за четвртак и дневни и вечерњи за петак пребаци у КЦБ, док се фестивал у суботу и недељу враћа на традиционално место на плато испред Музеја Југославије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести