КАПИТАЛНИ ПОДУХВАТ Представљена прва три тома књижевноисторијских дела Милорада Павића

У Читаоници фонда уметности Библиотеке града Београда јуче су представљена прва три тома „Књижевноисторијских и есејистичких дела Милорада Павићаˮ – „Историја српске књижевности барокног доба”, „Историја српске књижевности класицизмаˮ и „Историја српске књижевности предромантизма”.
MiloradPavic
Фото: Дневник/ Бранислав Лучић

О књигама су говорили приређивач и уредник проф. емеритус др Сава Дамјанов, књижевница Јасмина Михајловић,  директор Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ Ненад Шапоња и чланица Редакционог одбора Жаклина Дувњак Радић.  

Реч је о капиталном трогодишњем подухвату Културног центра Војводине „Милош Црњански” и Народне библиотека Србије, који за циљ има објављивања сабраних Павићевих књижевноисторијских студија и есеја у укупно девет књига.  Ваља при томе напоменути да „Књижевноисторијска и есејистичка дела Милорада Павића” не подразумевају њихово пуко реиздање већ и приређивање текстова по савременим текстолошким начелима, пратећу научну литературу укључујући и библиографско-рецепцијска изучавања тих дела од њиховог првог објављивања до данас - што захтева обимна истраживања и ангажовање сарадника за сваку књигу појединачно.  План је да у овој години буду објављене студије о писцима којима се Милорад Павић читав живот бавио, као што су Гаврил Стефановић Венцловић и Војислав Илић, да би се 2025. године, пројекат завршио публиковањем његових збирки есеја.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести