"Клет" расписао конкурс за писце романа за децу

БЕОГРАД: Издавачка кућа "Клет" расписала је пети конкурс за необјављени роман, намењен читаоцима од 11 до 14 година, у циљу промовисања читања и неговања српске књижевности за децу и младе, речено је данас на конференцији за новинаре.
s
Фото: Pixabay.com

Представници "Клета" саопштили су да ће првих пет романа по избору главног жирија бити штампано у петом колу едиције "Читалачки маратон", а главна награда за првопласирани роман износи 500.000 динара.

"Основна мотивација „Читалачког маратона“ јесте подршка домаћим писцима који пишу за децу, као и деци да читају квалитетне романе", истакла је директорка "Клета" Гордана Кнежевић-Орлић.

Према њеним речима, заинтересовани аутори рукопис на српском језику до 128 страна морају послати најкасније до 1. јула, а више информације могу наћи на Клетовом сајту.

Како је речено, стручни жири које чине еминентни професори српског језика и књижевности, и књижевни критичари, одабраће рукописе за ужи избор, док ће Главни жири, састављен од преко 150 наставника основних школа рангирати пет најбољих романа.

Члан Стручног жирија, књижевни критичар Петар Арбутина казао је да "Маратон" представља „основни ток стварања младих и за младе“ и притом назначио да кризу у књижевности код омладине не представља недостатак инспирације или тема, већ декаденција њихове писмености.

"Да бисте предупредили кризу писмености, морате да је испуните креативном енергијом која долази из писања", рекао је он и додао да је на управо на тај начин пружена прилика писцима за младе да пишу у име своје генерације.

Према речима Арбутина, "деца више не желе да читају о прошлости и туђим детињствима и младости, већ о свом времену и окружењу којем непосредно припадају"

Друштвено одговорно акцију "Читалачки маратон" подржало је Министарство просвете Србије.

"Клет" је расписао и литерарни, ликовни и дигитални конкурс "Летњи читалачки маратон", намењен деци од 11 до 14 година, која се могу пријавити преко сајта издавачке куће од 15. јуна до 31. јула.

Потребно је да деца одаберу један од романа из неке од "Клетових" едиција, које ће потом добити на читање бесплатно на кућну адресу.

Инспирисани одабраним штивом, учесници могу написати песму или причу који ће представљати приказ романа, да нацртају стрип или цртеж инспирисан њим, или да пошаљу видео-клип у којем ће објаснити због чега им се роман свидео и споменути упечатљиве ликове и ситуације.

Радове је потребно послати најкасније до 31. јула, а стручни жири изабраће по десет најбољих радова из сваке категорије.

Неопходно је да родитељи дају сагласност да радови њихове деце буду објављени на друштвеним мрежама Клета, како би специјална награда могла припасти раду са највећим бројем лајкова и коментара.

Кнежевић-Орлић је нагласила значај стрип илустрација које прате "Клетова“ штива за младе као додатну чар читања, и притом показала и занимљиве укрштенице које се налазе на крају сваког романа, које су ту да читаоце наведу да размишљају о прочитаној причи и подстакну их на здраво креирање сопствених ставова.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести