ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАРИЈАТ ПРЕДСТАВИЋЕ ИЗДАЊА НАСТАЛА ПОД ОКРИЉЕМ НАШИХ УСТАНОВА КУЛТУРЕ: Сајам књига у знаку јубилеја – 200 година од рођења Бранка Радичевића

„Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и ове године представиће издања настала под окриљем наших установа културе.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

Oвај пут посебно истичући значајан јубилеј – 200 година од рођења једног од највећих српских песника, романтичара – Бранка Радичевића“,  рекла је на данашњој конференцији за новинаре Драгана Милошевић, ресорни секретар, представљајући активности Секретаријата уочи предстојећег Новосадског сајма књига, који ће бити одржан од 18. до 25. марта.

Како она наводи, окосница целогодишњих активности организационог одбора за обележавање тог јубилеја, формираног на иницијативу председника Покрајинске владе Игора Мировића, биће уметнички програми, посвећени Бранковом богатом стваралаштву, кроз изложбе, песничке вечери и округле столове. Тим поводом биће одржана и свечана академија на Сцени „Пера Добриновић“ у Српском народном позоришту у Новом Саду, 27. марта.

Милошевићева је истакла да ће следећа значајна тачка бити посвећена представљању Летописа Матице српске, једне од наших најстаријих и најугледнијих периодичних публикација.

„Летопис Матице српске представља важан део културног наслеђа српског народа, чији је први број објављен давне 1824. године“, подсетила је Драгана Милошевић и додала да Летопис и данас представља књижевна дела, научне чланке, есеје и друге врсте текстова, како би подржао и промовисао српску књижевност, језик, културу и науку, пружајући драгоцен увид у друштвене, политичке, културне и научне токове кроз бурну, али и раскошну историју српског народа, истовремено дубоко утичући на академску заједницу и интелектуалце у Србији.

Истичући значај калиграфског писма, она је нагласила да ће и ове године Покрајински секретаријат бити домаћин ученицима Средње уметничке школе у Новом Саду „Богдан Шупут“, који  ће том приликом исписивати речи овим краснописом. Према њеним речима, Секретаријат пружа подршку настојањима да се негује и очува лепота ове захтевне вештине кроз радионице калиграфије.

На сајму ће бити представљена и издавачка делатност Српског народног позоришта, као и институција културе чији је оснивач или суоснивач Покрајинска влада – Покрајинског завода за заштиту споменика културе, Музеја Војводине и Музеја савремене уметности Војводине, Спомен-збирке Павла Бељанског и Поклон-збирке Рајка Мамузића, Архива Војводине, и завода за културу националних заједница.

Драгана Милошевић је истакла чињеницу да Покрајинска влада снажно подржава издавачку делатност, на конкурсу који је управо завршен. Осим тога, од прошле године уведена је и нова конкурсна линија за откуп књига за јавне, градске и општинске библиотеке.

У име организатора Новосадског сајма књига фирме „In media publishing“, обратио се Ранко Самарџић, који је рекао да ће се ове године представити 60 излагача, да је улаз за све посетиоце бесплатан и да ће награђивани писци промовисати своје књиге.

У име Града Новог Сада говорио је начелник Градске управе за образовање Радован Ковачевић, истичући велики значај ове манифестације, која би, према његовим речима, требало да сваке године окупи што већи број ђака.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести