Представљена књига Валтер пре Валтера о великом глумцу 

БЕОГРАД: За три дана сам прочитао књигу о једном поглављу наше новије културне историје, о једној земљи која је нестала и о глумачкој легенди која никада није пристала да га ико зове легенда, казао је публициста и филмски критичар Милан Влајчић, на промоцији књиге "Велимир Бата Живојиновић - Валтер пре Валтера" која је одржана у згради Југословенске кинотеке.
ZivojinovicBata__10-DSA..jpg (
Фото: Dnevnik.rs

Књигу о великану нашег глумишта су заједно написали Радослав Лале Вујадиновић и Војислав Марјановић у издању "Службеног гласника". 

Влајчић је оценио да није реч о наивној књизи о неком глумцу већ да је у питању штиво у којем су наши животи. 

"Бата је од 1962. године па до смрти снимио 272 филма и 15 телевизијских серија. То је довољно да Кинотека сваког дана прикаже неки филм или епизоду телевизијске серије у којој игра Бата Живојиновић. Он је био човек који је покрио једну епоху", казао је Влајчић. 

Он је истакао да је Бата био човек велике енергије. 

"Једном ми је казао да сваког дана снима филмове. Шта је за тебе редакција за мене је снимање. То је мој посао, казао ми је Бата. Нема глумца у свету који је покрио толики жанровски распон свих улога као што је то Бата Живојиновић. 

Роберт Де Ниро је имао свој смер у којем се креће, а Бата је играо све жанрове. Једном ћу написати књигу "Седам Батиних грехова" о жанровима које је оживео на филму Бата Живојиновић", казао је Влајчић и додао како су га франсцуске колеге питале да ли у филму "Скупљачи перија" само играју натуршчици. 

"Казао сам им да су то прваци наше драме мислећи између осталог на изванредну улогу Бате Живојиновића. 

Један од аутора књиге Радослав Рале Вујадиновић напоменуо је да је био један од клинаца који је одрастао уз Бату Живојиновића. 

"Од малих ногу је желео да постане глумац. Знао сам да Бата не жели да пише своју аутобиографију. Једног дана ми је рекао ако мислиш да можеш да направиш ту књигу, а ти изволи. Са покојним Војом Марјановићем сам успео да скупим материјале по биоблиотекама и тако је настала књига".

Јелена Триван, директорка издавачке куће "Службени гласник", напоменула је да је ово књига о кинематографији које нема и земљи које нема. 

"Бата Живојиновић је наш глумац који је оставио велики траг у домаћој и европској кинематографији и он је једини глумац којег су видели милиони људи у иностранству", казала је Триван. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести