Александар Марковић шеф-диригент ВСО

Маестро Александар Марковић званично је промовисан у првог шефа-диригента Војвођанског симфонијског оркестра.
d
Фото: Срђан Дорошки

Овај вансеријски уметник, који је стекао изузетну репутацију сарађујући са еминентним европским ансамблима и оперским кућама, од Беча и Лидса до Ливерпула, Прага и Бона, први пут је водио ВСО на концерту одржаном 24. новембра 2018. поводом обележавања века од присаједињења Војводине Србији. Већ у априлу следеће године на отварању Новосадских музичких свечаности са симфоничарима је премијерно извео и Малерову Седму симфонију, да би лане затворио фестивал програмом посвећеним Бетовену.

– Захваљујући Покрајинском секретаријату за културу, информисање и односе с верским заједницама, успели смо да повећамо број концерата у сезони. Док је било 6-7 наступа годишње, осмишљавање програма могао је да на себе преузме директор ВСО, али сада када их је 12 и више, исказала се потреба да Војвођански симфонијски оркестар добије шефа-диригента. И препознали смо да би управо уметник калбира Александра Марковића могао да допринесе даљем развоју ансамбла – појаснио је  на конференцији за новинаре директор ВСО Роман Бугар.

Марковић (1975), рођени Београђанин, студије дириговања завршио је у Бечу, да би пре навршене тридесете године био постављен за шефа-диригента Тиролског државног театра у Инсбруку. Касније ће као музички директор преузети Филхармонију из Брна, па Оперу „Нортх” у Лидсу, за све то време сарађујући са ансамблима попут Оркестра „Моцартеум” из Салцбурга, Бечког камерног оркестра, Државног оркестра Брауншвајга, Филхармоније „Јаначек” из Остраве, Литванског националног симфонијског оркестра, „Кремерате Балтике”, Словеначке, Београдске и Словачке филхармоније, Белгијског националног оркестра...

– Из пројекта у пројекат Војвођански симфонијски оркестар и ја смо створили леп однос узајамног поверења и поштовања, што је основа за било какву врсту дуготрајније сарадње. А на идеју да постанем шеф-диригент ВСО гледао сам као на могућност да у свој родној земљи, у којој нисам много радио, једном ипак младом оркестру, али веома мотивисаном, који је жељан доброг, квалитетног рада и великих програма и изазова, понудим своје знање и искуство које сам стекао радећи широм света. И упркос ковиду, који онемогућава дугорочније планирање, ипак смо направили костур програма сезоне који доноси оркестру нова дела, велики репертоар, добре солисте и диригенте – рекао је маестро Александар Марковић.

Иначе, у овој години Војвођански симфонијски оркестар обележава 10 година постојања, односно институционалног утемељења. Наиме, израставши из Војвођанских симфоничара, ансамбла које је 2001. основао Берислав Скендеровић, оркестар у фебруару 2011. добија статус покрајинске институције. У протеклих 10 година ВСО је приредио укупно 95 концерата и остварио сарадњу са врхунским диригентима, од Тимотија Рендолфа и Марка Паризота, до Србе Динића и Бартоломеуса Хенрија ван дер Велдеа, као и светски познатим солистима: Лоренцом Гатом, Романом Симовићем, Нареком Хакназаријаном, Итамаром Зорманом...


Иво Погорелић 10. октобра у СНП-у!

Иво Погорелић, једно од најзначајнијих и најконтроверзнијих имена у историји светског пијанизма, наступиће у Новом Саду после пуних 40 година, најавио је Роман Бугар. Концерт је планиран за 10. октобар у Српском народном позоришту и биће реализован у склопу обележавања јубилеја Војвођанског симфонијског оркестра, али као својеврстан пролог Новосадских музичких свечаности, које ће бити одржане од 21. до 28. октобра. Погорелић ће са симфоничарима извести Концерт за клавир и оркестар број 2, у ф-молу, опус 21 Фредерика Шопена. Војвођанским симфонијским оркестром ће дириговати маестро Срба Динић, а на програму ће још бити увертира за оперу „Чаробни стрелац” Карл-Марије Вебера и Менделсонова Италијанска симфонија. Улазнице за овај, по свему ексклузиван концерт, биће пуштене у продају у току следеће недеље и моћи ће да се купе на благајни Српског народног позоришта.


И, наравно, са Александром Марковићем и прослављеним виолинистом Стефаном Миленковићем, који ће први пут удружити уметничке потенцијале на концерту 11. септембра, којим ВСО започиње свечарску сезону. У питању је сад већ традиционални наступ на отвореном, „Корзо”, који ће на Булевару Михајла Пупина бити реализован у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад - ЕПК 2022” у оквиру „Калеидоскопа културе”. Програм осмишљен за ту прилику обухватио је низ виртуозних дела, при чему нека од њих, попут Лигетијевог Румунског концерта или Кодаљевих Плесова из Галанте нису код нас често извођена. А биће ту и Равелов Болеро, и Сарасатеова Фантазија Кармен, и Концертна полонеза у Д-дуру Хенрика Вијењавског... 

– Драго ми је да ћемо, ето, први пут маестро Александар Марковић и ја наступити заједно баш у Новом Саду, нашој новој „централи”, и баш на „Корзу”, највећем концерту у оквиру „Калеидоскопа културе”. И захвалио се Фондацији „Нови Сад ЕПК” што су били својеврстан катализатор и све су нас окупили – рекао је Стефан Миленковић. – Концерт на отвореном увек је спектакл, али истовремено и посебан изазов за нас извођаче, јер потребна велика енергија да се попуни тај огроман простор. Тако смо бирали и дела, да буду необична, а опет атрактивна. И једва чекам, јер ово је за нас и више од једног наступа. Јер, први нам је велики концерт од како смо практично постали Новосађани.

И након пројекта „Корзо” публика од Војвођанског симфонијског оркестра може да очекује врхунске концерте. Тако ће, како је најавио Роман Бугар, ВСО свечано отворити 21. октобра Новосадске музичке свечаности; солиста ће бити виолиниста Роман Симовић, а оркестром ће дириговати управо маестро Марковић. У новембру ће све бити у знаку Вердијевог „Реквијема”, чиме ће бити обележено 120 година од смрти великог композитора, док су за децембар планирана два концерта: најпре је за 17. децембар заказан спектакл са Амиром Медуњанин, док публику 28. децембра очекује традиционални Новогодишњи концерт. Дириговаће Берислав Скендеровић, а гости ће бити чувени Терем кваритет.   

М. Стајић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести