Чудесна лепота тамбурашке музике

Свечани амбијент прославе шест деценија постојања и сумирање остварених изузетних уметничких домета обележили су гала концерт Тамбурашког оркестра Радио Телевизије Војводине у Студију М, који је слушаоцима пружио упечатљив музички доживљај и много уживања у сјајним и полетним интерпретацијама чланова овог ансамбла.
с
Фото: С. Ђипанов

Било је то узбудљиво концертно вече које је на најбољи начин представило чудесну лепоту тамбурашке музике у њеном пуном дијапазону, од фолклорних игара и народних мелодија до комплексних и врло захтевних композиција уметничке музике. 

Ако је двадесети век представљао доба пуног процвата тамбураштва и афирмације тамбурашких оркестара, Велики тамбурашки оркестар РТВ, који је формиран 1957. године под руководством чувеног композитора и диригента Саве Вукосављева подигао је ниво тамбурашког оркестарског музицирања на до тада неслућене висине. Захваљујући деловању самог Вукосављева и његовог доцнијег наследника на челу оркестра, такође врсног композитора и диригента Зорана Мулића Велики тамбурашки оркестар РТВ стекао је реноме ненадмашног и најбољег оркестра те врсте, чија је слава обишла свет.

Слављенички концерт Тамбурашког оркестра РТВ, сада поново под диригентском управом маестра Зорана Мулића, обухватио је антологијски избор мелодија и композиција, којима је илустрован широк репертоарски обухват овог уметничког колектива, као и развојни лук тамбурашке уметности од пионирских остварења композитора са почетка двадесетог века до уметничких композиција и популарних мелодија данашњице. На самом почетку вечери, чланови оркестра одсвирали су најпре две непретенцизне игре ведре мелодиозности – коло “Несташко” Васе Јовановића и “Дунда коло” Максе Попова.

Програм је настављен “Другом свитом” једног од родоначелника тамбурашког оркестарског музицирања, Исидора Бајића, одсвираном елегантно и оцртаном прозрачним тонским бојама, да би потом уследила профињена али и енергична интерпретација теме “Кад заигра срце у примаша” живог, захукталог темпа, са виртуозним музицирањем солисте на приму, Саше Обада Шћитароција у првом плану. Извесно смирење донела је романтична, наполитански распевана “Серенада” Тоселија са тананим солистом на тамбурашком челу Бошком Николићем Боцаном.

Уследила су потом извођења тамбурашке транскрипције популарног “Валцера цвећа” из балета “Крцко орашчић” Чајковског и Росинијеве Увертире за оперу “Севиљски берберин” приликом којих је ансамбл под надахнутим и ангажованим диригентским вођством Зорана Мулића остварио импресивне, динамички и тонски складно изнијансиране интерпретације, у уједначеној и бујној оркестарског звучности сродној племенито профилисаном тону гудача. Врхунац првог дела вечери представљало је извођење композиције Зорана Мулића “Шпанија у мојим сновима”, слојевитог опуса рапсодичне структуре и лирске атмосфере са реминисценцијама на карактеристичне мотиве иберијског музичког фолклора, донете у заносном, на тренутке бурном тумачењу, у особеном и ефектном преплету савременог композиторског израза са тамбурашким звуком и шпанском музичком традицијом. Поменута извођења поново су у најбољем светлу представили моћан и вансеријски извођачки потенцијал овог нашег врхунског тамбурашког оркестра, пођеднако сувереног у традиционалној музици, као и у трагању за новим и савременим тонским визурама тамбурашког звука, којем је композитор и диригент Зоран Мулић предано посвећен.

Наставак концерта обухватио је наступе вокалних солиста, приказујући на тај начин и други изузетно значајан и врло популаран вид тамбурашке музике. Вокални солиста Милан Прунић отпевао је стару народну песму “Сунце жеже, запара је љута”, као и познату песму “Фијакериста”, коју је компоновао Сава Вукосављев, солисткиња Ивана Мулић је извела је духовну песму на ромском “Лачо Дел”, (“Добар Бог”) и потом ведру нумеру “Свирајте Роми” аутора Зорана Мулића, а њихове проживљене интерпретације награђене су срдачним аплаузима публике. Првак Опере СНП Александар Саша Петровић пружио је белкантистички експресивна тумачења двеју нових остварења за глас и тамбурашки оркестар: романсе “Молитва је за ме ...” и песме “Марија Елмерова”. На самом крају овог успелог концерта Тамбурашког оркестра РТВ наступио је поново Милан Прунић изводећи сопствену песму “Добро јутро Војводино”, а програм вечери је заокружило жустро извођење чувеног “Великог бачког кола” у аранжману Саве Вукосављева. 

Слављеничком концерту Тамбурашког концерта РТВ присуствовале су бројне истакнуте личности нашег јавног и културног живота и челници Радио Телевизије Војводине, а посетиоцима концерта и музичарима се обратио покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Штаткић, подсећајући на изузетан значај неговања наших аутентичних музичких традиција и пожелевши члановима оркестра још много успеха на том плану.

Б. Хложан

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести