Електрични оргазам слави 40 година другог албума

БЕОГРАД: Један од најзначајнијих рок бендова региона, "Електрични оргазам" ће одржати 17. децембра од 21 сат ексклузивни концерт у београдском Дому омладине, којим ће обележити 40 година од изласка свог другог албума "Лишће прекрива Лисабон".
e
Фото: Youtube Printscreen

Београдски рок састав овом приликом неће одсвирати све песме са поменутог антологијског албума, како је то понекад обичај код музичара, већ ће направити избор песама које публика дуго није имала прилику да чује уживо.

Наравно, остатак репертоара ће чинити сви највећи хитови из 42 године дуге каријере.

Концерт ће трајати пуна два сата, чиме ће легендарна група приредити јединствену музички доживљај и ужитак свим искреним љубитељима правог рок звука који желе да буду део антологије.

"Плоча" Лишће прекрива Лисабон" је једно од скривених ремек-дела југословенског рокенрола", истакао је музички критичар, публициста и уредник музичког програма ДОБ-а Драган Амброзић и додао да је овај албум био највиши уметнички израз култног бенда.

Такође музички стручњак Зорица Којић сматра да су текстови са поменутог албума били дубока филозофија, на високом нивоу уметности.

"Ми смо се бавили уметничком музиком, не комерцијалним аспектом, и није нам било важно колико ћемо плоча продати. Говорили су нам са више страна да је тај албум јединствен, да нема никакве узоре у другим уметницима или албумима", присећа се фронтмен бенда Срђан Гојковић Гиле.

Сам албум је био базиран на интроспективним темама отуђења, усамљености и параноје.

Управо на ту тему је говорио Душан Весић, познати рок новинар и публициста, у својој књизи "Бунт деце социјализма - прича о новом таласу" (Лагуна, 2020) и наведени албум описао као “нови степен урбане бескомпромисности”.

Албум веома поетичног наслова је снимљен у словеначком студију "Тиволи" у Љубљани уз помоћ продуцента Тонија Јурија, и то у новој постави. Тада су у бенду свирали Јован Јовановић Гроф на басу, повратник из војске Горан Чавајда Чавке на бубњевима, док су остали - Љубомир Јовановић Јовец на гитари, Срђан Гојковић Гиле - гитара и вокал, и Љубомир Ђукић Љуба на клавијатурама и вокалу, чинили нуклеус изванредно усвиране групе.

Занимљиво да је сам албум "Лишће прекрива Лисабон" донео пост-панк звук у Југославију и добио одличне критике у медијима од стручне јавности, али тек касније је достигао култни статус и код публике, док је у тренутку објављивања представљао праву авангарду.

"Усуђујем се рећи да је објављивање албума "Лишће прекрива Лисабон" један од најсмелијих дискографских подухвата од стране једне велике дискографске куће каква је "Југотон", у овом случају највеће у бившој држави.

То је моћан запис једне непоновљиве, луде музичке авантуре, албум какав ретки бендови могу снимити само једном у животу", записао је музички новинар Зоран Стајчић.

Група "Електрични оргазам" пре 17. децембра у Београду имаће још неколико свирки по Србији и региону, недавно су гостовали у Пули, и чека их самосталан наступ 19. новембра у Дому културе Нови Сад.

Протеклих година имали су концерте у Београду на сценама Дома омладине, клуба Електропионир, на Беер фесту (Ушће), и одржали су тријумфални спектакл у МТС Дворани крајем 2021. као закаснелу прославу јубилеја - 40. рођендана бенда.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести