Хакназаријан: Кустурица је жива легенда

БЕОГРАД: „Сусрет са Београдском филхармонијом је за мене веома значајан јер сам упознао првокласне музичаре који свирају на највишем нивоу, казао је Танјугу Нарек Хакназаријан, један од најзначајнијих виолончелиста данашњице.
Narek Haknazarijan/Tanjug
Фото: Tanjug

Он ће вечерас наступити заједно са Београдском филхармонијом под управом веома цењеног диригента Михаила Јуровског. 

На програму су Шуманова фауст увертира која претходи Концерту за виолоннцело истог композитора. 

Треће дело које ће београдска публика имати прилике да чује вечерас на Коларцу је Листова Данте симфонија када ће се оркестру придружити Академски хор Collegium Musicum.

Нарек Хакназаријан је један од најбољих виолончелиста данашњице. 

Он напомиње да је за припрему једног концерта најважнија атмосфера у оркестру. 

"У Београдској филхармонији свирају фини, душевни људи који су ме лепо дочекали. То је типично за Србију где људи топлином и гостопримством очаравају своје госте. Скоро да се осећам као код куће у Јерменији", каже Хакназаријан.

Према његовим речима, сусрет са Емиром Кустурицом је један од најубедљивијих тренутака у његовом животу. 

"Када ме је професор позвао да учествујем на Бољшој фестивалу на Мокрој Гори био сам много срећан јер сам одрастао гледајући његове филмове. Он представља живу легенду за милионе људи. Показао ми је Мећавник и Каменград. Много сам се лепо провео и на фестивалу свирајући концерте али и на мастер класу где сам радио са веома талентованим српским музичарима", казао је Хакназаријан.

Млади уметник има 22 године, а свира на инструменту старом преко три века. 

"За сваког музичара је питање среће, али посвећености да пронађе иструмент који му одговара. Трагао сам за иструментом који ми одговара скоро три године и на крају га пронашао. Приватни колекционар у Канади који је желео да остане анониман пружио ми је прилику да свирам Гварнери чело које је направљено 1707. године. Лепота звука која излази из тог иструмента ме чини срећним", казао је Хакназаријан.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести