Кинеска филхармонија одржала први пут концерт у Београду

БЕОГРАД:  Поводом обележавања Кинеске нове године у Београду, вечерас је у Центру "Сава" одржан Кинески новогодишњи концерт 2020, на којем је по први пут у Србији наступила Кинеска филхармонија.
u Centru "Sava" održan Kineski novogodišnji koncert 2020 Kineske filharmonije  Foto: Tanjug/video
Фото: У Центру "Сава" одржан Кинески новогодишњи концерт 2020 Кинеске филхармоније  Фото: Танјуг/видео

Тим поводом, амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо изјавила је да је Кинеска филхармонија светски призната и позната.
"Надам се да се овај перформанс свидео нашим српским пријатељима. Чини ми се да музика нема границе и она је заједнички језик човечанства. Верујем да су ове мелодије поделиле вечерас новогодишњу срећу и радост са кинеским народом", рекла је амбасадорка Чен Танјугу.

Кинеска филхармонија иза себе има историју дугу 20 година, током којих је одржала више од 1.000 концерата и на њима извела је више од 3.000 композиција, а више од милион људи је посетило те концерте.Диригент Хуанг Ји водио је филхармоничаре кроз композиције А. Бородина и Л. В. Бетовена.

Познати диригент Ји тренутно је на позицији шефа диригента Кинеске филхармоније, Националног балета Кинеског симфонијског оркестра и уметнички директор Кунминг Није''ер симфонијског оркестра.Као солисти на сцени су им се придружили и пијанисткиња Серена Ванг и Веи Сиђун на кинеској флаути-Диц''.

Посебну чар присутнима у дворани је донео је Веи Сиђун када је засвирао на инструменту диц''.

Задатак Кинеске филхармоније одувек је био промоција кинеских композитора, а сваке музичке сезоне приређују се посебни концерти у циљу промовисња истих и инсистира се на наручивању композиција угледних кинеских, а и страних композитора.

Вечерас је на Калемегдану отворем Кинески вашар поводом Кинске нове године.

Трајаће месец дана, током којих ће у Београду и Новом Саду бити изведено више концерата, манифестација... Већ сутра ће у Кнез Михаиловој бити одржан концерт и наступ уметничке трупе која ће представити кинеске мађионичарске трикове.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести