Концерт Радета Шербеџије 22. децембра у Новом Саду

БЕОГРАД: Глумац, књижевник, редитељ и музичар Раде Шербеџија сусрео се данас са медијима у Лисабон бар Мтс Дворане поводом концерата назива "Ето пјесме" које ће одржати пред Нову годину 21. и 22. децембра у Београду и Новом Саду.
с
Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Шербеџија је нагласио да се увек радује концертима пред празнике који су, како каже, раније пре пандемије постали традиција у Београду и Новом Саду.

"Почео сам са концертима те 1996. године, тада су још буктали ратови око нас. Тада сам живео у Лондону четири године, нисам ни долазио у Београд. Заказали смо први концерт у Сава центру, иако ја нисам певач, ни музичар. И онда су ми јавили да је концерт распродат, те су организовали још један. Ваљда се публика мене ужелела да ме види уживо", рекао је Шербеџија поводом тих давних распродатих концерата у Сава центру које никада неће заборавити, према сопственом признању.

"Те 96. године биле су студентске демонстрације, тако памтим, била је таква атмосфера. И временом су моји концерти постали традиционални, што нисам очекивао. Опет, многи знају који су ме гледали, то и нису само концерти, већ више су као представе. Има ту поезије, драме, шансоне које нису ни наивне, већ ангажоване, увек су против нечега, песме за живот, за човека", описивао је драмски и музички уметник концепт својих концерата, а деценијама је имао распродате наступе у Сава центру.

Раде Шербеџија ће тако 21. децембра обележити повратак у Мтс Дворану након успешног концерта из децембра 2018, а онда ће сутрадан 22.12. наступити у Српском народном позоришту у Новом Саду, са својим познатим бендом "Западни колодвор".

На традиционалним предновогодишњим концертима, београдској и новосадској публици, Раде Шербеџија ће представити песме са новог албума "Не окрећи се, сине", али и непролазне песме "Не дај се Инес" , "Имам пјесму за тебе", "Мени се душо од тебе не растаје", "Барбара", и друге из своје богате музичке каријере.

"Сваки мој концерт је другачији, увек убацим нешто ново, тако да и сам себе изненадим. Зависи и са ким наступам, ето овде су све професори у "Западном колодвору". Онда некада наступамо само Мирослав Тадић и ја, а он уме бити веома захтеван, нема места импровизацији, донекле је сличан и Влатко Стефановски. Не мењам много репертоар у односу на градове, трудим се да буде све то исто за све", истакао је уметник мислећи на већа места на којима наступа по целом региону и бившим републикама Југославије (Загреб, Сарајево, Скопље, Љубљана...).

Шербеџија је за сада најавио једног важног и специјалног госта, а то је Мухарем Сербезовски (72), истакнути певач народне музике из Македоније, рођен у Скопљу, а ромског порекла, активан од 1968. године у каријери.

"Сербезовски је сјајан, биће ми главни гост, иначе је завршио студије права, тако да у екипи ћемо имати и правника, који је написао први речник ромско-српског језика", најавио је Раде.

Албум "Не окрећи се, сине" са 11 нумера представља стваралаштво великана регионалне музичке сцене.

На последњем студијском материјалу су свирали чланови пратеће групе "Западни колодвор" , међу ауторима су и Хусеин Хус Хасанефендић (лидер поп рок групе "Парни ваљак"), који је написао хит "Ето пјесма" како гласи и назив концерта.

"Хус, мозак "Парног ваљка" написао је ту песму за мене и тако сам одлучио назвати ове концерте, јер носи неку лепу поруку у наслову. Кад се изговори "Ето пјесма", носи некакав опримизам, иако ја имам и горке ствари у мојим песмама на концерту. Исто тако, албум се зове "Не окрећи се сине", према мојој песми коју сам написао давне 1988. године и посветио је мом сину Данилу, који је тек напунио 17 година", анализирао је уметник називе концерта и албума и подсетио на чувени филм "Не окрећи се, сине" (1956) редитеља Бранка Бауера, према истоименом роману и сценарију Арсена Диклића.

"Песма је заправо порука мом сину и свим синовима да се не окрећу за проблемима својих очева, да само гледају у живот напред. Моја земља је за мене све оно што је некад била Југославија. Свуда где одем желим да се тако осећам. Порука песме би била људима да покушају живети један бољи, исправнији, достојанственији живот. Погледајте само шта нам се дешава у свету, тај рат у Украјини, то је све толики ужас, да немам речи", истакао је Шербеџија и светске проблеме који тињају и ескалирају до епских размера.

Музичар је најавио да ће концерти у престоници Србије 21.12. и у Европској престоници културе Новом Саду 22.12. трајати оквирно два сата, и да му толика минутажа прија, и да му је све преко тога превише, и не би остајао на сцени по три сата.
"Имам у плану да снимим и један албум искључиво од мојих ауторских песама, и такав бисмо и концерт одржали, где би биле само те нумере. Избројали смо да има 25 песама", најавио је могуће планове Шербеџија.

"Радујем се поновном сусрету и дружењу са верном публиком и извођењу песама са новог албума уживо. Јако сам задовољан како је албум прошао у региону. То су све песме о љубави, пријатељству, посебног сензибилитета, једна нежна и сетна плоча", поручио је Шербеџија и позвао публику на лепо дружење.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести