НА НОМУСУ Откриће Америке и клавирски реситали

Концерт под називом “1492, достигнућа и открића”, вечерас у 20 часова у Синагоги приређује Војвођански симфонијски оркестар, са диригентом Тимотијем Редмондом (Велика Британија), и солистима – Сигнум саксофон квартетом (Немачка) и пијанистом Матијом Дедићем (Хрватска).
д
Фото: Nadine Targiel

Они ће треће Номусово вече посветити америчким композиторима, познатим по уношењу елемента популарне музике госпела, блуза и џеза у класичну музику. “Војвођански симфонијски оркестар” први пут се тако на Номусу представља “некласичним” програмом, у новом руху, и с ритмовима џеза.

– Програмом под називом „1492, достигнућа и открића“ обележавају се и велике годишњице чувених уметника: 120 година од рођења Џорџа Гершвина и 100 година од рођења Леонарда Бернстајна, али се и представља савремени стваралац. Боб Мицнер је бриљантни саксофониста, композитор и аранжер, чија ће композиција “Ритмови Америке” бити премијерно изведена у Србији управо на Номусу - истиче организатор овог фестивала Музичка омладина Новог Сада.

На програму овог концерта су и композиције “У граду” Леонарда Бернстајна, и Гершвинове “Рапсодија у плавом” и “Порги и Бес” (симфонијске слике).


„Рапсодија” у Дедићевом стилу

– Уз Гершвинову музику смо расли и учили – речи су пијанисте Матије Дедића. – Радим већ дуго на овоме што предстоји, те се надам флексибилности колега, с обзиром на то да у неким моментима, поготово каденцама, планирам да „Рапсодији у плавом” покушам да дам и нешто своје, што доста људи, најискреније, од мене и очекује. Али то никако, ни приближно, не значи да ћу деконструисати Гершвинов рад.


Номус ће сутра бити у знаку клавирских реситала, које ће приредити млади мађарски пијанисти Јанош Палојтај и Золтан Фејервари. Музички сусрет са њима у Новом Саду омогућио је програм “Building bridges”, којим чувени светски пијаниста Андраш Шиф испуњује задатак који је себи поставио - да подржи младе таленте. Номус је из текуће сезоне издвојио двојицу мађарских извођача чији досадашњи уметнички пут “обећава даљи развој и успињући ток”.

Два клавирска реситала очекују нас сутра у Синагоги, почев од 20 часова. Најпре ће наступити Јанош Палојтај, који ће извести композиције Хајдна, Брамса, Дебисија и Бартока. Након паузе, следи други реситал, који приређује Золтан Фејервари. Он ће извести дела Баха, Бартока, Куртага, Јаначека и Шумана.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести