ОД‌ЈЕЦИ ФЕСТИВАЛА СРПСКОГ ЏEЗA У НОВОМ САДУ Узбудљива и енергична свирка

Колико год изгледало да је џез на овдашњој културној сцени тренутно потиснут у други план, појава нових бендова и бројних врсних младих музичара доказује ипак да је српска џез музика итекако витална и да може публици да понуди врло амбициозне и доречене ауторске пројекте, потпуно на нивоу актуелних токова савременог џеза.
w
Фото: Pixabay.com

Нову потврду ове тврдње пружио је и овогодишњи, пети по реду новосадски Фестивал српског џеза, одржан у, по свом називу, овом догађају сасвим прикладном простору Клуба “Дом културе”, у којем су се током викенда публици представили чланови четири бенда сачињена претежно од џезера млађе генерације из Новог Сада и Београда.

Организатори поменуте манифестације, људи из удружења “Ковачи културе”, окупили су на фестивалском програму неке од, у овом тренутку најагилнијих и најзанимљивијих младих актера домаће џез сцене, а њихови концерти привукли су велики пажњу публике, тако да је простор “Дома културе” обе вечери био препун љубитеља џеза свих генерација, од гимназијалаца до оних старијих, који памте и новосадске “Дане џеза” с почетка осамдесетих година прошлог века.

Концертни програм прве вечери отворио је наступ секстета новосадског гитаристе Бориса Хложана, чији су чланови том приликом извели ауторску музику вође бенда, која ће ускоро бити објављена на компакт диску. Музичари овог састава пружили су публици том приликом енергична извођења, којима су доминирале врцаве тонске међуигре деоница солиста на дувачким инструментима, саксофониста Љубе Турајлије и Ивана Клачара и тромбонисте Косте Вукашиновића и ритмичких и мелодијских пасажа гитаре, уз стабилну подршку прецизне ритам секције.

Наставак вечери донео је под‌једнако упечатљив концерт квинтета реномиране џез певачице Ксеније Кочетове, која је уз солидну инструменталну подршку чланова бенда, међу којима је био и сјајни саксофониста Макс Кочетов присутнима пружила уживање у надахнутим извођењима вокалног џеза.

Фото: pixabay.com

У недељу увече, на бини “Дома културе” нашао се најпре секстет Косте Вукашиновића, тромбонисте који делује у Биг бенду РТС, на чијем програму се нашла музика са Вукашиновићевог ауторског пројекта са насловом “Инто The Rabbit Холе”, несвакидашњег музичког трагања за новим и аутентичним џез изразом, доневши комуникативну и атрактивну свирку, која је наишла на топао пријем слушалаца. Уз разигране инструменталне преплете солистичких излета Вукашиновићевих тромбона и деоница саксофонисте Кристијана Млачака, посебну димензију овим извођењима дали су вокални доприноси врсне младе певачице Катарине Јовић.

Завршни концерт фестивала донео је сусрет са још једном врсном вокалним солисткињом, такође и саксофонисткињом Сањом Марковић, која је са својим саставом изводила материјал са сопственог албума “Ascension” и нове композиције. Започевши наступ вокалним извођењима, уз понекад жустре а покадкад лиричне соло међуигре трубача Ивана Радивојевића и пијанисте Ивана Алексијевића, Сања Марковић се представила и као надахнута саксофонисткиња, а њена музика латиноамеричког призвука и снажне евокативности била је узбудљива завршница ове фестивалске вечери. По завршетку концерта, као и у суботу увече, уследио је yem сешн, у којем су уз чланове гостујућих бендова учествовали и други музичари присутни у публици.         

Б. Х. 

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести